Ayrımcı yasaya dava açıldı

Güncelleme Tarihi:

Ayrımcı yasaya dava açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 21:54

Alman hükümetine karşı ilk dava açıldı. Eşi Zarife'nin Almanca bilmediği için vize başvurusunun reddedilmesi üzerine Alman vatandaşı Mustafa İnce önceki gün dava açtı.

Haberin Devamı

Aile birleşimi yoluyla Almanya'ya eşinin yanına gelmek isteyen Zarife İnce'nin vize talebi Almanya'nın Ankara Başkonsolosluğu tarafından retedilince Alman hükümetine karşı ilk dava açıldı. Almanya'nın Ankara Başkonsolosluğu, Zarife İnce'nin vize talebini 28 Ağustos 2007'de yürürlüğe giren Yeni Göç Yasasında yer alan Almanca bilme zorunluğuna dayanarak ret etti.
Takipçisi olacağız

Göç yasasının insan haklarına ve anayasaya aykırı olduğunu bir kez daha dile getiren Yeşiller Berlin Eyalet Meclis milletvekili Özcan Mutlu 'Mustafa İnce'nin eşini aile birleşimi çerçevesinden Almanya'ya getirme gayretini baştan beri izliyoruz. Başkonsolosluk vize talebini Almanca bilmediği gerekçesiyle ret etti. Bunun üzerine biz de kendisine hertürlü desteği sunarak onun dava açmasına yardımcı olduk. Davayı parti olarak sonuna kadar takip edeceğiz. Göç Yasası ayrımcılık içeriyor. Bu davayı daha bir çok dava izleyecektir. Yasa aileleri parçalıyor. Parçalanmış aile dramları başladı bile' dedi.
Urfa'da yaşıyor

Geçtiğimiz Eylül ayında Urfa'da Zarife İnce ile evlenen Mustafa İnce, Göç Yasası nedeniyle eşini yanına alamıyor Vize duvarı nedeniyle çift birleşemedi. Yasa genç çiftleri birbirinden ayırdı. Urfa'nın Kılıçören Köyünde yaşayan eşi Zarife İnce'nin Almanca öğrenebilme olanağının olmadığını söyleyen Mustafa İnce 'Eşinin yanına almak için tüm yasal yolları deneyeceğini söyledi.

ANAYASA NE DİYOR?

Alman Anayasası'nın birinci maddesinde 'insan onuru dokunulmazdır' ibaresinin yer aldığını hatırlatan Ratzmann, Japonya'dan gelecek birinden Almanca bilmesi istenmezken, Türkiye'den evlilik yoluyla geleceklerden bunun istenmesinin onur kırıcı olduğu gibi, Alman Anayasası'na aykırı olduğunu da söyledi. Ratzmann "Yasa, Anayasası'nın 3'üncü maddesi olan 'hiç kimse cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, dini ya da siyasi görüşleri dolayısıyla mağdur edilemez ya da ayrıcalıklı kılınamaz' ve 6'ncı maddesi 'Evlilik ve aile, devlet düzeninin özel koruması altındadır' ile bağdaşmıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!