Ayrımcı yasanın dil şartına ilk dava

Güncelleme Tarihi:

Ayrımcı yasanın dil şartına ilk dava
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 13:02

Eşi Zarife'nin Almanca bilmediği için vize başvurusunun reddedilmesi üzerine Alman vatandaşı Mustafa İnce dava açmak için harekete geçti. Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller Meclis Grup Başkanı Volker Ratzmann "Uygulama Anayasaya aykırı" dedi.

Haberin Devamı

Aile birleşimi yoluyla Almanya'ya gelecek Türkler'den Almanca bilmeleri istenirken, aralarında Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda'nın da bulunduğu bazı ülke vatandaşlarından bunun talep edilmemesini içeren dışlayıcı Göç Yasası'na karşı dava açmak için düğmeye basıldı. 10 yıldır Almanya'da yaşayan ve Alman vatandaşı olan Urfalı Mustafa İnce (18), eylül ayında Türkiye'de evlendiği aynı yaştaki eşi Zarife'nin vize başvurusunun Almanca bilmediği gerekçesiyle Ankara'daki Alman Başkonsolosluğu tarafından geri çevrilmesi üzerine dava açmak için harekete geçti.

Anayasaya aykırı
Berlin'in Lichtenberg İlçesi'nde bir büroda yardımcı eleman olarak çalışan Mustafa İnce, aynı zamanda avukat olan Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Volker Ratzmann'a vekaletname vererek, ayrımcı yasaya karşı dava açmasını istedi. Ratzmann, CDU/CSU ile SPD'nin oluşturduğu büyük koalisyon hükümetinin hayata geçirdiği yeni Göç Yasası'nın Alman Anayasası'ndaki eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığına dikkat çekti. Ratzmann, "İlk etapta Federal Dışişleri Bakanlığı'na Zarife İnce'nin vize başvurusunun niçin reddedildiğine dair yazılı olarak bilgi verilmesini isteyeceğim. Bu yazı elimize geçtikten sonra da Berlin İdari Mahkemesi'ne başvuracağım. Gerekirse bu davayı Federal Anayasa Mahkemesi'ne kadar götüreceğim" dedi.

SİZ DE HAKKINIZI ARAYIN
Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller Partisi milletvekilleri Özcan Mutlu ile Bilkay Öney, bu dışlayıcı yasaya karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini söylediler. Özcan Mutlu, "Alman Anayasası çok açık olduğu halde bir Alman vatandaşının Türkiye'den gelecek eşine başka ülkelerden geleceklerden farklı davranılması bir anayasa ihlalidir. Ayrıca düzenlemelere göre aile birleşimi için vize başvurusunda bulunanların Almanca bilmeseler bile bu başvuruların kabul edilmesi ve 6 ay içinde Almanca öğrendiklerini kanıtlamaları gerektiği halde, Alman makamlar buna riayet etmemektedir. Böyle bir tutum da kabul edilemez" dedi. Öney ve Mutlu ayrıca, "Aynı durumda yüzlerce Mustafa İnce'ler var. Herkese yasal haklarını arayıp dava açma çağrısında bulunuyoruz" dediler.

ANAYASA NE DİYOR?
Alman Anayasası'nın birinci maddesinde 'insan onuru dokunulmazdır' ibaresinin yer aldığını hatırlatan Ratzmann, Japonya'dan gelecek birinden Almanca bilmesi istenmezken, Türkiye'den evlilik yoluyla geleceklerden bunun istenmesinin onur kırıcı olduğu gibi, Alman Anayasası'na aykırı olduğunu da söyledi. Ratzmann "Yasa, Anayasası'nın 3'üncü maddesi olan 'hiç kimse cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, dini ya da siyasi görüşleri dolayısıyla mağdur edilemez ya da ayrıcalıklı kılınamaz' ve 6'ncı maddesi 'Evlilik ve aile, devlet düzeninin özel koruması altındadır' ile bağdaşmıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!