Ayrılık tartışmaları mahkemelik oldu

Güncelleme Tarihi:

Ayrılık tartışmaları mahkemelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 00:00

Belçika Flaman Hükümeti Başbakanı Yves Leterme’nin \"Liberation\" gazetesindeki açıklamaları nedeniyle Fransız Toplumu Federasyonu (FDF) Başkanı Oliviere Mangain suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Belçika’da Flamanlar ile Walonlar arasındaki ayrılık tartışmaları sonunda mahkemelik oldu. Belçika Flaman Hükümeti Başbakanı Yves Leterme’nin (CD&V-Hıristiyan Demokrat Parti) Kraliyet Ailesi'ne ilişkin açıklamalarından sonra Fransa’nın önde gelen ciddi gazetelerinden Liberation’a yaptığı açıklamaları ciddiye alan, Wallon kesimi Fransız Toplumu Federasyonu (FDF) Başkanı Oliviere Mangain, suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu

Flaman Hükümeti Başkanı Yves Leterme, Liberation’a yaptığı açıklamada, "Flamanlar yıllarca göz ardı edildi ve ikinci planda kaldı. Kaza ile kurulan Belçika’da artık geçmişi sorgulamanın zamanı geldi. Walonlar'ın beyin kapasiteleri çok zayıf.

Bu yüzden çoğu Flamanca’yı öğrenemiyor ve düzgün konuşamıyor. Hatta kral bile aynı güçlüğü çekiyor. Biradan birçok kültürel objeye kadar ayrılığımız belli" demiş, daha da ileri giderek, son parlamento konuşmasında kendisinin krala ihtiyacı olmadığını söylemişti.

Walon kesimi siyasi partilerinden MR (Reform Hareketi) içinde yer alan Fransız Tolumu Federasyonu (FDF) Başkanı Oliviere Mangain, "Leterme’nin açıklamaları kabul edilecek gibi değil.

Bu açıklamalarda açık ve alenen ayrımcılık, ırkçılık yapılıyor. İnsanlar kine teşvik ediliyor. Krala ve Kraliyet Ailesi’ne saldırlar içeriyor ve iftiralar söz konusu" diyerek, bu yönde suç duyurusunu önceki gün Brüksel Sorgu Savcılığı’na yaptığını belirtti.

Eleştirdi

FDF Başkanı Oliviere Mangain’in suç duyurusunda bulunmasından sonra Wallon Hükümeti Başkanı Elio Di Rupo da Leterme’nin açıklamalarını kınayarak, "Flamanlar'ın kesin olarak ayrılıktan yana oldukları ve Brüksel’i de kendi yanlarına çekmek istediklerini görüyoruz" dedi.

175 yıllık devlet geleneği olan ve 25 yıldır federatif yapı içinde olan Belçika, Wallon, Brüksel ve Flaman siyasi bölgelerine ayrılmış olarak yönetiliyor. Kültürel olarak dört farklı bölgeye (Wallon, Brüksel-Brabant, Flaman, Alman) ayrılmış olan Belçika’da çalan ayrılık şarkılarının nasıl bir şekilde noktalanacağı merakla bekleniyor.

Yusuf CİNAL / BRÜKSEL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!