Güncelleme Tarihi:
Bakan Westerwelle, yazdığı bir şiirde İsrail'in dünya barışını tehdit ettiğini belirten Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass'ı eleştirir nitelikte bir makale yazdı.
Westerwelle, "Bild am Sonntag" gazetesinde yayımlanan makalesinde, İran'ın nükleer enerjiyi sivil alanda kullanma hakkına sahip olduğunu, ancak bu enerjiyi silah üretiminde kullanamayacağını vurgulayarak, "Bundan kaynaklanabilecek tehlikeyi küçümseyen biri, gerçekleri görmemezlikten geliyor demektir" ifadesini kullandı.
İran'ın nükleer silahlara sahip olması durumunda, bunun tüm bölgedeki istikrarı sarsacağını, kontrol edilemeyecek bir silahlanma yarışını beraberinde getireceğini ve global güvenlik mimarisini de sarsacağını belirten Westerwelle, "İsrail ile İran'ı aynı ahlaki kefeye koymak yaratıcılık değil, saçmalık" yorumunda bulundu.
Westerwelle, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasının, İsrail için de bir tehdit oluşturacağını ve böyle bir durumun Almanya'nın dış politikası için en büyük endişe kaynaklarından biri olacağını kaydeden Westerwelle, şöyle devam etti:
"Çünkü Almanya'nın, İsrail'deki insanlar için tarihi bir sorumluluğu vardır. Ancak bizi İsrail ile birleştiren çok daha önemli bir şey var: Gerçek bir değerler ortaklığı. Bölgede gerçek anlamda tek işleyen demokrasi ile kişilerin haklarına, özgürlüğe, sorumluluğa ve hukuk devletine inanıyoruz."
İsrail ile zaman zaman demokratik bir çerçeve içinde tartıştıklarını, İsrailli mevkidaşıyla düzenlediği basın toplantılarında, İsrail'in yerleşim birimleri kurmasını açık bir şekilde eleştirdiğini anımsatan Westerwelle, böyle bir diyaloğu İran ile sürdürmenin düşünülemeyeceğini savundu.
İran'ın tüm uluslararası eleştirilere rağmen nükleer programını sürdürdüğünü, bu programı silah üretimi için kullanacağı yönünde inandırıcı ip uçlarına sahip olduklarını, İran'ın yıllardan beri nükleer programının kontrol edilmesine karşı çıktığını belirten Westerwelle, "Biz tüm Ortadoğu'da nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.
Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Grass, yazdığı bir şiirde, İsrail'in dünya barışını tehdit ettiğini savunarak, hiç kimsenin bu ülkenin nükleer silahlarını kontrol edemediğine dikkati çekmişti. Bu çerçevede Batılı ülkelerin sadece İsrail'i destekleyerek iki yüzlü davrandığını da savunan Grass, çok sayıda Alman politikacı ve Yahudi örgütleri tarafından eleştirilmişti.