Güncelleme Tarihi:
Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Topkasal, ayak mantarları hastalarına çeşitli uyarılar yaptı.
Ayak mantarlarının daha çok erişkin ve ergenlik çağındaki erkeklerde görüldüğünü anlatan Topkasal, bunun insan, hayvan ve topraktan bulaşabildiğini kaydetti.
Dr. Topsakal, enfeksiyonun en sık insan kaynaklı bulaştığını, direkt temasla olabileceği gibi terlik, ayakkabı, havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan banyo, hamam, plaj ve benzeri ortak kullanım alanlarından geçebileceğini kaydetti.
Sıkı ve kapalı ayakkabılar giyilmesi, naylon çorap kullanımı, ayakların yetersiz havalanması, ayak terlemesi, yıkandıktan sonra iyi kurulanmaması mantar oluşumunu kolaylaştıran faktörler olduğunu vurgulayan Dr. Mustafa Topsakal, şöyle dedi:
MİKROPLAR İÇİN GİRİŞ KAPISI
"Ayak mantarı en sık ayak parmak arasında oluştuğu gibi bununla birlikte ayak tabanı ayak üst ve yan kısımlarında da görülüyor.
Ayak parmak aralarında soyulma, beyazlık, çatlaklar şeklinde, ayak tabanında ise genellikle kuru yaygın kepeklenmeler ve deride kalınlaşmalar şeklinde görülebilir. Ayak mantarları hastalarda ayakta kaşıntı, yanma hissi ve kötü koku gibi şikayetlere neden olabilir.
Kaşınma yoluyla deride yaralar ve sıyrıklar açılması diğer mikroplar için giriş kapısı oluşturur ve değişik tiplerde ikinci bir mikrobik hastalık eklenebilir. Yılancık adı verilen mikrobik hastalığın ayaklar ve bacaklarda en sık görülme nedeni tedavi edilmeyen ayak mantarıdır. Ayrıca aynı bölgede yerleşebilen egzama, sedef hastalığı ve benzeri bazı hastalıklarla karışabilir."
AYAKLAR TEMİZ VE KURU TUTULMALI
Mantar hastalığı için uyarılarını sıralayan Dr. Mustafa Topsakal, şöyle devam etti:
"Tanı konulduğunda hemen tedaviye başlanmalıdır. Basit vakalarda sadece deriye sürülen krem tarzında ilaçlar yeterli olabilir. Daha ciddi vakalarda ağızdan alınan ilaçlar gerekebilir. Ortalama tedavi süresi bir aydır. Tedavinin erken kesilmesi halinde mantar tekrarlayabilir ve tedaviye direnç gelişebilir.
Ayaklar temiz ve kuru tutulmalıdır. Pamuklu veya yünlü çoraplar giyilmeli, günlük veya gerekiyorsa daha sık değiştirilmelidir. Dar ve sıkı ayakkabılar kullanılmamalı, başkasının ayakkabısı, terliği giyilmemelidir. Hamam, banyo, duşlar, yüzme havuzları, spor salonları, soyunma odaları gibi yüksek yoğunlukta mantar sporları içerebilecek yüzeylerde yalın ayak yürümekten kaçınılmalıdır."