Güncelleme Tarihi:
AVUSTURYA'da geçen yıl yürürlüğe giren ve vatandaşlığa geçişi zorlaştıran yeni Vatandaşlık Yasası nedeniyle başvuru sayısında yaşanan büyük düşüş, paniğe yol açtı. Hükümeti ortaklarından başbakan Alfred Gusenbauer'in lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti'li (SPÖ) Meclis Grup Başkanı Josef Cap, "Bizim gözümüzde, yeni düzenlemeler zaten uyumu baltalayacak nitelikteydi. Çünkü sonuçta, vatandaşlığa geçişler imkansız hale getirildi" diyerek, iktidar ortağı Halk Partisi'ne (ÖVP), vatandaşlık yasasının gözden geçirilmesi gerektiği mesajını verdi.
ÖVP de istemeli
Avusturya genelinde vatandaşlık başvuru sayısını son iki yılda binden 189'a düşmesinin nedenini ve yeni Vatandaşlık Yasası'nın bu düşüşte oynadığı rolün araştırılması gerektiğini söyleyen Cap, söz konusu yasanın yumuşatılması için iktidar ortağı ÖVP'nin bu konudaki sert tutumunu değişmesinin şart olduğunu kaydetti. Cap, "Parti olarak, vatandaşlığı kolaylaştırma tartışmalarında aklı selim ve uyum yanlısı bir tutumun izlenmesi için çaba göstereceğimize söz veriyorum" dedi. ÖVP ise, uyumda başarılı olanlara vatandaşlık verilmesinden yana.
Gözden geçirilmeli
Viyana Eyaleti'nin Uyumdan Sorumlu Bakanı Sandra Frauenberger'den sonra Avusturya Ulusal Meclis Başkanı Barbara Prammer (SPÖ) de, sadece Yabancılar Yasası'nın değil Vatandaşlık Yasası'nın da en kısa zamanda tekrar gözden geçirilmesini istedi. Prammer, "Bu yasalar çoktan değişitirilmeliydi. Çünkü, her gün çok sayıda insan, mağdur duruma düşürüyor. Neredeyse her gün birileri beni arayıp, benden vatandaşlık konusunda yardım talep ediyor. Buna, üniversitenin içinden ve dışından uzmanlar el atmaları gerekiyor" diye konuştu.
KURSLAR ÜCRETSİZ OLMALI
Yeşiller Partili Meclis 3. Başkanı Eva Glawischnig de, ülkede doğan yabancı çocuklara otomatikman Avusturya vatandaşlığının verilmesi gerektiğini savunarak, "Yeni Vatandaşlık Yasası'nda şart koşulan dil yeterliliğinin kazanılması için, Almanca kursları ücretsiz verilmeli" dedi. Yeşiller Partisi'nun uyum sözcüsü Brigid Weinzinger de, "Kişiler, ne kadar uyum sağlamış olsalar da, Avusturya vatandaşlığını almaları engelleniyor. Parti olarak, beş yıllık ikametten sonra vatandaşlık için başvurulabilmelidir. Yedi yıldan sonra ise Avusturya vatandaşlığı için hak doğmalı.
MADDİYATA DAYANIYOR
İnsani yardım örgütü Caritas Başkanı Franz Küberl de, yeni Vatandaşlık Yasası'nı eleştirdiği açıklamasında, "Vatandaşlık almak, artık maddiyata bağlandı. Başvuruda bulunanlarda istenen paralar o kadar çok ki, sanki kamu bütçelerindeki açıklar kapatılmaya çalışılıyor" dedi. Küberl, Avusturya'da artık insanı yönden ülke vatandaşlığını alma imkanını kalmadığını da sözlerine eklerken, "Yeni Vatandaşlık Yasası ile başta bakım alanı olmak üzere ihtiyaç duyduğumuz göçmenlere, bu ülkede istenmedikleri sinyali veriliyor.
Dil sınavı korkutuyor
Avusturya vatandaşlığına geçen yabancıların sayısında bu yıl gözle görünür bir biçimde azalma oldu. Avusturya İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, 2007 yılının ilk dört ayında Avusturya vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunan yabancıların sayısı 189 olarak belirlendi. Bu rakamın 2005 yılında bin kişi olduğu belirtildi. Uzmanlar, geçen yılın mart ayında yürürlüğe giren yeni vatandaşlık yasasının kısıtlayıcı hükümleri vatandaşlığa geçiş için yapılan başvuruların azalmasında en büyük etken olarak görüyor.
Yeni yasa ülkede 10 yıldan beri yaşayan yabancılara vatandaşlık hakkı tanıyor. Ancak dil sınavı mecburiyetinin vatandaşlığa geçmek isteyen yabancıların gözünü korkutuyor. Yeni Vatandaşlık Yasası'nın 11. maddesi uyarınca, şüpheli görülen durumlarda başvuru sahibi hakkında soruşturma açılabiliyor ve kişinin gerekirse, Almanya'da tartışmalara neden olan İslam testi benzeri bir sorgulamadan geçirilebiliyor. Popülist politikacı Jörg Haider'in başbakan olduğu Kaernten Eyaleti, bir Sudanlı'nın vatandaşlık başvurusunu, İslam Testi'ni geçemediği için reddetmişti.