Avusturya'da oylar yeşillere

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada oylar yeşillere
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2008 16:34

Avusturya'da yarın yapılacak erken genel seçim öncesi Türk kökenli seçmenler arasında düzenlenen anket, "Türk kökenlilerin, Alev Korun'u üst sıralarda aday gösteren Yeşiller partisine oy vereceklerini" gösterdi.

Haberin Devamı

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından 1059 kişi arasında yapılan anketin sonuçlarını basına açıklayan örgütün başkanı Gürsel Dönmez, "anket sonucuna göre, Yeşiller partisinin Türk kökenli seçmenlerden aldığı oyların 2006 seçimlerine oranla 11 puanlık bir artışla yüzde 25’e çıktığını" söyledi.

Anketin, 20-50 yaş grubunda yüzde 46’sı kadın, 1059 kişi arasında yapıldığını belirten Dönmez, son dönemlerde yapılan seçimlerde sandıktan hep birinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Partinin (SPÖ) ise Türk kökenli seçmenler arasında, siyasal duruş ve ideolojik açıdan göçmenlere yakın durmasına rağmen pratikte sergilediği uygulamalar nedeniyle tercih edilmediğini bildirdi.

Dönmez, anket sonuçlarının, "gerek SPÖ gerekse Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisinin (ÖVP) seçimde, listelerinde Türk kökenli adayları seçilebilir bir sırada göstermedikleri için Türk seçmenlerin eleştirilerine hedef olduğunu ortaya çıkardığını" kaydetti.

Türk kökenli bir adayın Türk seçmenlerin siyasal parti tercihlerini yüzde 47 oranında etkilediğinin anlaşıldığını ifade eden Dönmez, "Bu da Austro-Türklerin (Türk kökenli Avusturya vatandaşı) parlamentoda bireysel temsil konusunu çok ciddiye aldıklarını ve bireysel anlamda parlamentoda siyasal temsil istediklerini göstermektedir" dedi.

Ankete katılanların yüzde 53’ünün ise "aday odaklı" değil, siyasal parti odaklı tercihte bulunacağını söylediklerine işaret eden Dönmez, "buna göre bu topluluğun önemli bir kesiminin siyasal partilerin programlarına ve ideolojilerine göre tercihte bulunduklarının anlaşıldığını, bunun ise Austro-Türklerde ciddi bir Avusturya siyaseti kültürü oluştuğunu gösterdiğini" söyledi.

Yeşiller Partisi, Türk kökenli Alev Korun’u seçilmesi kesin olan genel listenin 3. sırasında aday gösterirken, SPÖ Türk kökenli 14 adayı, Halk Partisi (ÖVP) ise 2 adayı seçilmeleri mümkün olmayan eyalet listelerinin son sıralarına yerleştirdi.

Yaklaşık 6,3 milyon seçmenin bulunduğu Avusturya’da yarın yapılacak seçimlerden tek başına iktidar olabilecek bir partinin çıkması beklenmiyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!