Avusturya'da "İslam Yasası" mahkemeye taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada İslam Yasası mahkemeye taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2015 00:00

Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı Karadaş, ülkede 1912'de kabul edilen İslam Yasası'nın yenilendiğini ve 33 maddelik yeni bir İslam Yasası çıkarıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı Mehmet Fatih Karadaş, ülkede 1912'de kabul edilen İslam Yasası'nın yenilendiğini ve 33 maddelik yeni bir İslam Yasası çıkarıldığını belirterek, "Maalesef bu yasada, Diyanet İşleri Başkanlığımızın görevlilerinin gelmesine engel teşkil eden maddeler var" dedi.

Karadaş yaptığı açıklamada, Avusturya'da özellikle son yıllarda Türkiye'ye karşı bakış açısının olumlu bir konuma geldiğini, İslam'ın resmi din olarak kabul edildiğini ancak İslami hizmetler ve cami hizmetleri noktasında sıkıntı çektiklerini söyledi.

Avusturya'da, Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan 72 cami bulunduğunu, özellikle minare ve kubbe yapımında bir cami mimarisini anımsatacak çalışmada sorun yaşadıklarını söyledi. Karataş, Avrupa'nın pek çok ülkesinde olduğu gibi burada da ezanın dışarıya verilemediğini belirterek, "Hiç mi güzel yanları yok. Elbette var. Güzel ilişkilerimiz, güzel dostluklarımız var" diye konuştu.

"Anayasa Mahkemesine gideceğiz"

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak sadece ATİB çatısı altında hizmet ettiklerini aktaran Karadaş, "Bizden kim hizmet isterse, hangi dernek hangi federasyon hangi kuruluşun adı altında olursa olsun, camilerimize Diyanet İşleri Başkanlığımız imam göndermektedir. Bu, ülkemizin devletimizin artık uluslararası planda bakış açısının ne kadar genişlediğinin göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Avusturya'da İslam Yasası'nın yürürlüğe girdiğini anımsatan Karadaş, şöyle dedi:

"1912'de kabul edilen bir yasa vardı, yenilendi. 33 madde ile yeni bir İslam Yasası çıkarıldı. Maalesef bu yasada, Diyanet İşleri Başkanlığımızın görevlilerinin gelmesine engel teşkil eden maddeler var. Biz bunun değiştirilmesi için Anayasa Mahkemesine başvuracağız. Bir netice alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz. Yasa, Diyanet İşleri Başkanlığımızın görevlilerinin buraya gelmemesi adına kurgulanmış. Evrensel insan haklarına göre, her millet kendi dilinden din eğitimi almak ve bununla ibadetini yapmak özgürlüğüne sahiptir."

"Ermeni iddialarına karşı büyük bir yürüyüş yaptık"

Haberin Devamı

Avusturya Parlamentosunun 1915 Ermeni iddialarına ilişkin yayımladığı ortak bildiriye, Türk dernekleri, buradaki vatandaşlar ve büyükelçilik olarak tepki gösterdiklerini anımsatan ATİB Genel Başkanı Karadaş, hemen bir bildiri yayınladıklarını kaydetti. Karadaş, 40 Türk derneğinin bildiriye imza attığını ve büyük bir yürüyüş gerçekleştirildiğini ifade etti. Karadaş, "Avrupa'nın en büyük yürüyüşü oldu. Hiç bir sıkıntı ve taşkınlık olmadı. Birlik ve beraberlik içinde güzel bir yürüyüş oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Türk devletinin de bu konuda ciddi adımlar attığını anlatan Karadaş, şunları söyledi:

"Büyükelçimiz şu an Türkiye'de. Biz inanıyoruz ki Avusturya yapmış olduğu hatanın farkında. Nasıl geri dönüleceğini artık planlamasını muhakkak ki yapıyordur. Avusturya kamuoyunda ciddi manada bir etkisi görüldü. 15 bin kişi yürüdü ama burada 300 kişinin bile toplanması büyük bir olaydır. Avusturya kamuoyunda ciddi bir manada hareketlenmeye yol açtı. Geri dönüşünün güzel olacağını temenni ediyoruz. Biz bu ülkeyle birlikte bir savaş atlatmışız, inşallah önümüzdeki günlerde Türklere Müslümanlara gereken önen verilir. Hak ettiğimiz hakları alma noktasında bir sıkıntı yaşamayız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!