Güncelleme Tarihi:
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB'nin dünyada en çok getiri sağlayan borsalardan olduğunu ifade etti. Erkan, 2023 yılında halka açık şirketlerin sayısını bine, yatırımcı sayısını ise 7.5 milyona ulaştırmak istediklerini söyledi. Çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Prof. Dr. Vedat Akgiray, SPK'nın yatırımcıları titizlikle koruduğundan bahsetti. Başkan Akgiray, gittikçe güçlenen Türkiye ekonomisinde sermaye piyasasının hala yeterli büyüklükte olmadığını belirtti.
TASARRUF KÜLTÜRÜMÜZ DEĞİŞMELİ
SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray yatırım seferberliği sloganıyla düzenlenen toplantıda şunları söyledi:
"İMKB çok düzgün bir borsa. Dünya borsaları ile karşılaştırdığımızda Frankfurt, New York, Londra olsun İMKB hiç bir şekilde hiç bir yönden hiç birisinin gerisinde değil. Tabi ki her borsada mide bulandıran sinekler vardır. Şimdi tasarruf kültüründen bahsediyoruz. Fakat tasarruf nedir diye sorduğumuzda net cevap veren kimse çıkmıyor. Parayı bankaya mı yatıracağım, altın mı alacağım, tarla mı alacağım nasıl tasarruf yapılır? Anadolu'da tasarruf deyince ya tarla alırsınız ya da altın biriktirirsiniz. Uzun vadeli fonlar var mı? Borsa nedir bilen var mı? Bunları sunmamışız insanlarımıza. Vatandaş tarla alacağına uzun vadeli bir fona girebilse hem daha iyi para kazanacaktır hem daha likit. Oldu ya satmak gerekiyor, tarlayı hemen kim alacak? Biz Almanya'daki vatandaşlarımızın Türkiye'yi tekrar ciddiye almalarını rica ve tavsiye ediyoruz. Borsada uzun vadede yatırım yapmalısınız. Kısa vadede para kaybettiren hisse senetleri çıkar. Ama en az beş yıl sabretmesini bilen, hisse senedi piyasalarında her zaman para kazanmıştır. İMKB'de de, New York'ta da, Frankfurt'ta da, Tokyo'da da böyledir."
EN ÇOK BORSA KAZANDIRIYOR
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan:"Türkiye eski Türkiye değil. Büyüyen bir ülke. Avrupa'nın gıpta ile baktığı bir ülke. Önceden Avrupa'nın küçümsediği ve aralarına bile almak istemediği bir ülke idi. Şimdi Avrupa ülkelerinin pek çoğundan çok daha iyi bir ekonomik performansa sahip. Çok hızlı büyüyen, gayri safi milli hasılasını üçe katlamış, sanayisi büyümüş, enflasyonunu tek haneye indirmiş bir ülke. Bu ülkede de hızla büyüyen bir sermaye piyasamız var. Borsada 2010 yılında yüzde 25 ile dünyanın en iyi getirisini getiren 11. ülke olmuşuz. 2009'da ise getiri yüzde 99 oranındaydı ve dünyada beşinciydik. İki yıl üst üste dünyanın en iyi getirisini sağlayan borsalar arasında yer aldık. Bunun nedeni Türkiye ekonomisinin gelişmesidir. İlla ki paranızı borsaya yatırın demiyoruz. Gözünüz bir taraftan burada olsun ve takip edin. Şirketlere uzun vadeli yatırımı özendirmek istiyoruz. Uzun vadede hisse senedi yatırımları her zaman diğer yatırım araçlarından fazla getiri sağlamıştır. Artık temettü verimi de çok önemli bir hale geldi. Faizden daha fazla temettü veren şirketlerimiz var. Bazı şirketler mevduttan alacağınız faizden daha fazla temettü veriyor. Eskiden enflasyon yüksek iken bunun pek anlamı yoktu ama artık çok anlamlı hale geldi."
VERGİ YOK
Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOBAŞ) Genel Müdürü Dr. Çetin Ali Dönmez VOB işlemleri hakkında bilgi verdi. Dönmez, yatırımcılara VOB'ta işlem yapmadan önce konuyu iyice kavramaları tavsiyesinde bulundu. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Nevzat Öztangut, gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinde artan önemini anlattı. Başkan Öztangut, Türkiye'deki potansiyeli bildikleri için yabancıların borsaya yoğun ilgi gösterdiğinden bahsetti. Öztangut ayrıca, Türkiye'de hisse senedi gelirlerinden vergi alınmadığını da hatırlattı. Takasbank A.Ş Genel Müdürü Dr. Emin Çatana, Takasbank hakkında bilgi verdikten sonra, geçmişteki krizlerden ders alan Türkiye'nin son finansal krize en iyi dayanan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yakup Engincan ise konuşmasında Türkiye'nin sermaye piyasasının cazip olduğunu ancak bundan en fazla yabancıların faydalandığını belirtti.