Avrupalı Türkler sandığa koştu

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı Türkler sandığa koştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2023 12:08

Yurt dışı temsilciliklerde dün (cumartesi) başlayan cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için Almanya’daki Türkler de sandıklara akın etti. İlk gün yurt dışı temsilcilikler ile gümrüklerde kullanılan oylar 530 bin 430’a ulaşarak bir rekor kırıldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için yurt dışında yaşayan Türkler, dün (cumartesi) erken saatlerden itibaren sandık başına koştu. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) öngördüğü şekilde yurt dışında 73 ülkede, 167 noktada 20-24 Mayıs tarihlerinde oylarını kullanacak olan Türkler, çeşitli ülkelerde olduğu gibi Almanya’da da sandıklara akın etti. Seçmenler, saat 08.00 itibariyle ülke genelinde 14’ü başkonsolosluklar olmak üzere toplam 17 seçim bölgesinde açılan sandıklarda oy kullanmaya başladı. Daha önceki dönemlerde en fazla oy kullanılan Essen Başkonsolosluğu başta olmak üzere Berlin, Köln, Hamburg ve diğer başkonsoloslukların önünde sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluştu. Seçim merkezlerinde sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı gözden kaçmadı. Hafta sonu olması nedeniyle oy verme işleminin başlamasına 1 saat kala başkonsoloslukların önünde oluşmaya başlayan kuyruklar uzadıkça uzadı. Berlin başta olmak üzere bazı başkonsolosluklar önündeki kuyruklar zaman zaman 2 kilometreye ulaştı.

Avrupalı Türkler sandığa koştu

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİ ŞEN: SANDIĞA GİDİN
Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, oyunu Berlin Başkonsolosluğu’nun bahçesinde kurulan seçim merkezinde 6 numaralı sandıkta kullandı. Elçi müsteşar Funda Yücekök ile Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök aynı yerde oy verdi. Büyükelçi Şen, Almanya’daki vatandaşlarımıza oylarını kullanma çağrısında bulunurken, konsolosluk ve seçim merkezi görevlilerinin bu konuda seçmenlerin hizmetinde olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Almanya’daki başkonsolosluklarda vatandaşlarımızın 24 Mayıs’a kadar her gün 08.00-22.00 saatleri arasında oy kullanabileceklerine dikkati çekti. Başkonsolosluklardaki sandıklarda 5 gün oy kullanma imkânı bulunurken, Aachen, Bremen ve Regensburg’da açılan sandıklarda sadece cumartesi ve pazar günü 09.00-18.00 saatleri arasında oy kullanılacak. Büyükelçi Şen, temsilcilikler dışında oy kullanmak isteyenlerin ise gümrüklerde 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar oy verebileceklerini hatırlattı.

Avrupalı Türkler sandığa koştu

Elçi müsteşar Funda Yücekök, Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök
Avrupalı Türkler sandığa koştu

Avrupalı Türkler sandığa koştu
FRANKFURT’TA 15 SANDIK KURULDU
Frankfurt Başkonsolosluğunda ise 15 sandık kuruldu. Sabah erken saatlerden itibaren sıraya giren seçmenler uzun kuyruk oluşturdu. Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, “Vatandaşlarımızın yoğun bir ilgisi ve katılımı var, sabah erken saatlerden itibaren başkonsolosluğumuzun önünde beklemeye başladılar. Sabah 08.00 itibariyle ilk oylar kullanılmaya başlandı. Şu anda arkamda görebileceğiniz şekilde yoğun ilgi var. Bunu, buradaki, görev bölgemizdeki Trük toplumunun ülkemize olan sevgi, ilgi ve alakasıyla bağlantılı olarak görüyoruz. Vatandaşlarımıza oy kullanmaya gelmeden önce Yüksek Seçim Kurulu’nun web sitesinden Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını mutlaka kontrol etmelerini rica ediyoruz. Buraya geldiklerinde yanlarında oy vermeye geçerli Türk kimliğinin de olması büyük önem arz ediyor. Çarşamba günü 22.00’ye kadar, 08.00-22.00 şeklinde oylama devam edecek. Bütün vatandaşlarımızı en demokratik, en temel hakları olan oy kullanma işlemlerini yapmak üzere başkonsolosluğumuza bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

REKOR KIRILDI
Yurt dışı temsilciliklerde ilk gün oy kullananların sayısında bir rekora ulaşıldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verilerine göre, yurt dışındaki sandıklarda ilk gün 510 bin 926 oy kullandı. Gümrük kapılarında kullanılan 19 bin 477 oyla birlikte toplam rakam 530 bin 430’a ulaşarak bir rekor kırıldı. Almanya’da 200 bin 533, Avusturya’da 23 bin 433, Fransa’da 70 bin 83, Hollanda’da 45 bin 553, İsviçre’de 18 bin 901 oy kullanıldı. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı en çok seçmen 1 milyon 501 bin 152 ile Almanya’da. Seçmen sayısında Almanya’yı Fransa ve Hollanda izliyor.
Almanya’da 28 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında yapılan cumhurbaşkanlığı ve 28’inci dönem milletvekili seçimlerinde 732 bin 776 seçmen oy kullanmıştı. Almanya’daki seçmenlerin yüzde 65.4’ü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 32.6’sı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermişti.

Avrupalı Türkler sandığa koştu

Avrupalı Türkler sandığa koştu
Avrupalı Türkler sandığa koştu
LONDRA’DA UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU
Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, İngiltere’de ise yaklaşık 127 bin seçmen bulunuyor. Türk vatandaşları yerel saat ile 08.00’den itibaren Batı Londra’daki Novotel London West Oteli’nde kurulan 35 sandıkta oy kullanmaya başladı. Oy vermek için sandığa gelenler otel önünde uzun kuyruk oluşturdu. Londra’da seçimin ikinci turunun ‘ilk’ günü 13 bin 882 kişi sandık başına gitti. Seçmenler, Londra, Manchester ve Edinburgh’ta kurulan sandıklarda 24 Mayıs’a kadar 08.00-22.00 saatlerinde oy kullanabilecek. Leicester’da ise oy verme işlemi 21 Mayıs’ta bugün sona erecek.
Avrupalı Türkler sandığa koştu
DÜĞÜNDEN ÖNCE OY KULLANDILAR
Oy kullanma işleminin hafta sonu başlaması ve oy kullanma süresinin kısa olması nedeniyle Almanya’da aynı gün düğünü olan bazı yeni çiftler gelinlik ve damatlıklarıyla oylarını kullandı. Köln’de yaşayan Çelik Ailesi’nin kızları Şeyda Çelik ile Siegen kenti yakınlarında bulunan Haiger kasabasında yaşayan Erol Ailesi’nin oğulları Yunus Emre Erol’un dün düğünleri vardı. Şeyda Çelik ile Yunus Emre Erol, en mutlu günlerinde gelinlik ve damatlıkla Köln Başkonsolosluğu’na giderek oylarını kullandı. Oy kullanma salonunda bulunan UID Genel Başkanı Köksal Kuş ve görevliler genç çifti tebrik etti. Yine Köln’de düğünleri olan Beyza ile Batuhan Yılmaz çifti de aynı şekilde gelinlik ve damatlığı ile oylarını kullandıktan sonra düğün salonunun yolunu tuttu.

BAKMADAN GEÇME!