Güncelleme Tarihi:
SPD Avrupa Parlamentosu milletvekili İsmail Ertuğ: “Açıkçası ben demokratikleşme paketinden çok şey beklemiyordum. Beklentimi düşük tuttuğum için olumlu bulduğum yönler çok. Özellikle siyasi partilere yönelik yapılacak reformlar önemli gelişmeler içeriyor. Partilere para desteği, üye olma yolunda atılan adımlar, harflere ve köy isimlerine özgürlük, ayrımcılıkla ilgili düzenlemeler olumlu gelişmeler. Mor Gabriel Manastır arazisinin sahiplerine verilmesi de doğru bir adım. Kişisel bilgilerin korunması da iyi bir gelişme. Ancak kılık kıyafet konusunda gerekli adımlar yetersiz. Alevi inancına yönelik ise pakette pek bir açılım yok.”
EKSİKLERİ VAR
Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen: “AK Parti yerel seçimler öncesi fazla risk almadan geçiştirmek istiyor. Sadece birkaç rötuş yapılmış. Çözüm sürecinde devlet okullarında Kürtçe eğitim önemli bir yer tutuyor. Bu pakette yok. Yerinde yönetime yönelik bir gelişme içermiyor. Demokratik paketin açıldığı basın toplantısına muhalif basının alınmaması başlı başına bir sorun. Parası olmayan anadilde eğitimi alamayacak. Seçim barajı olduğu gibi yerinde duruyor. İşçiye ve emekçilere hiçbir hak getirilmiyor. Alevilerin hakları ise bir üniversiteye verilen isimle geçiştiriliyor. Harflere özgürlük olumlu bir gelişme.”
AB’YE YÖNELİŞİN GÖSTERGESİ
MÜSİAD Berlin Başkanı Veli Karakaya: Eksikleri olan paket. Benim beklentilerim daha yüksekti. Kamuoyunda çok tartışıldı. Daha ileri hakların yer aldığı bir paket olmalıydı. Ama çok olumlu buluyorum. Özellikle seçim barajının yüzde 5’lere çekilme düşüncesi çok önemli. Mecliste herkes temsil edilebilmeli. Türkiye etnisite havzası geniş bir ülke. Herkesin kendisini ifade edebilme olanağı ve zemini verilmeli. Paket Avrupa Birliği normlarına doğru bir yönelişin göstergesi.”
TDU Başkanı Remzi Kaplan: “Demokratikleşme yolunda atılan her adım büyük veya küçük olsun önemli buluyorum. Demokratikleşme paketi içinde önemli adımlar atılmış. Fakat yeterli değil. Bir çok alanda yetersizlikler içeriyor. Başörtü serbestisi, Mor Gabriel arazisinin iadesi önemli. Ancak burada Alevi inancına yönelik bir yenilik yok.”
X, Q, W, OLUMLU
UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik: “Siyasi partilerde eş genelbaşkanlık olması genelde Avrupa’da sıklıkla uygulanan bir yöntem. Ancak bu sistem Türkiye’deki partiler için de geçerli olabilir mi bilemiyorum. X, Q, W harflerinin kullanılması olumlu.”
Avrupa Alevi Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker: “Paket, Türkiye’yi evrensel normlara kavuşturacak gibi bir hava yaratıldı. Ama paketin içeriği bırakın sorunları çözmeyi, sorunlara parmak bile basmıyor. Sadece AKP’nin siyasal hedeflerine uygun bir yönelim var. Buna bir demokrasi paketi demek, demokrasi kavramına haksızlık olur. Aleviler olarak biz hayal kırıklığına uğramadık. Çünkü siyasal İslam’ın demokrasiye, özgürlüğe, kardeşliğe katkı sunan bir icraatını bugüne kadar görmedik. Pakette Alevi kelimesinin geçmemesi de tesadüf değil. Bu hükümet zaten ilk günden beri Alevileri dışlayan bir politika izliyor.”