Avrupalı ‘Hüsnü Yusuf’tan vazgeçmiyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı ‘Hüsnü Yusuf’tan vazgeçmiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2022 10:53

Almanya’nın Köln çiçekçi halinde canlı çiçek toptancılığı yapan Atila Türker, “Antalya Elmalı’dan Avrupa’ya çiçek ihracatı uzun yıllardır devam ediyor” dedi. Eşi Rakibe Türker hanımla birlikte 23 yıldır Köln çiçek toptancı halinde esnaflık yapan gurbetçimiz, Leverkusen’de açtığı 2 çiçekçi dükkânıyla 4 kişiyi istihdam ediyor. Asıl mesleği elektrik teknisyeni olan Türker, babasının bir tanıdığı vasıtasıyla bu mesleği seçmiş. Hollanda’nın Amsterdam ve Venlo kentleri çiçek borsasında haftada iki gün ihale ile aldıkları çiçeklerin bir kısmının Türkiye menşeli olmasının kendilerini gururlandırdığını söyleyen Türker, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“ÇİÇEK borsasında aldığımız çiçeklerin fiyatını alıcılar belirliyor. Açık artırma ile fiyat veriyorsun. O bölüm biraz tecrübe istiyor. Örneğin sen fiyat düşsün diye beklerken öteki adamın o çiçeğe ihtiyacı varsa basıp alıyor, sen ise ortada kalıyorsun. İşin bu kısmındaki tecrübeyi zamanla öğreniyorsunuz. Sattığımız saksı çiçek türleri genelde Almanya ve Hollanda ağırlıklı. Kesme çiçekler buraya Almanya, Hollanda, Belçika, Etiyopya, Kenya, İsrail, İspanya, Fransa, Türkiye, Güney Amerika ülkelerinden geliyor. Her ne kadar ülkemizden buraya gelen ürünler bizleri sevindirse de bazı Türk çiçek çeşitleri İsrail, İspanya ya da Ekvator’a göre alt standartta. Türk ürününün fiyatı düşük ama bu sektörde düşük fiyat avantajlı değil. Sonuçta çiçeği almak isteyen iyi görünümlüsünü tercih ediyor. Tabii ki bu Türkiye’den gelen her çiçek çeşidi için geçerli değil.”

Avrupalı ‘Hüsnü Yusuf’tan vazgeçmiyor
‘ÇİÇEK YOLDA ÖMRÜNÜ TAMAMLIYOR’
“Türkiye’den çiçeğin Almanya’ya gelmesi nakliye açısından koşulları zor olsa da Antalya Elmalı’dan çiçekler kesintisiz geliyor. Türkiye ürünü çiçek sektöründe bir dezavantaj. Zira İtalya Toscana buraya 800 km. TIR’lar 10 saatte gelebiliyor. Ama Antalya 3500 km. olunca çiçek ömrünü yolda tamamlıyor. Ama Avrupalı çiçek sektörü toptancıları buna rağmen Antalya’dan kesintisiz gelen başta ‘Gelin Çiçeği’ ile ‘Hüsnü Yusuf’ çiçeğini yine de kullanıyorlar. Tabii başlarda Türk ürünlerinde ambalajda sıkıntılar çekildi. Çiçek hassas ürün olduğu için kartona belli adet üzeri konulduğu için uzun vadeli dayanmadı. Şimdi ise bu aşıldı.”
Avrupalı ‘Hüsnü Yusuf’tan vazgeçmiyor
‘SALGIN BİZİ OLUMLU ETKİLEDİ’
“Koronavirüs salgını döneminde dükkânların kapanması ve insanların alışveriş yapamamasının etkisi çiçek sektörünü pozitif olarak etkiledi. İnsanlar alışverişe gidemediler ve tatil yapamadılar. Ellerinde para vardı ama dükkânlar kapalı olduğu için harcama yapamadılar. Büyükanne ve büyükbabalarını ziyaret edemedikleri için de çiçek gönderdiler. Avrupa’da yaşayan yeni neslimiz çok şükür üniversiteye gidiyor. Ama mesleki bir düşünceleri varsa, el becerilerine güveniyorlarsa ve yaratıcılık yönleri varsa, kesinlikle çiçekçiliği gençlere tavsiye ederim.”
Avrupalı ‘Hüsnü Yusuf’tan vazgeçmiyor

Avrupalı ‘Hüsnü Yusuf’tan vazgeçmiyor

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!