AVRUPALI HACILAR

Güncelleme Tarihi:

AVRUPALI HACILAR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2007 21:48

2007'de kutsal hac görevlerini yerine getirecek Avrupalı Türkler DİTİB, Milli Görüş, ATİB ve diğer kuruluşların yaptığı organizasyonlarla kutsal topraklara uçuyorlar.

Haberin Devamı

2007'de kutsal hac görevlerini yerine getirecek Avrupalı Türkler DİTİB, Milli Görüş, ATİB ve diğer kuruluşların yaptığı organizasyonlarla kutsal topraklara uçuyorlar.
2006 yılında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Avrupa'dan toplam 13 bin 500 hacı adayını Suudi Arabistan'a götürürken, bunların neredeyse yarısı, 6 bin 479'u Almanya'dan gitti. Diğer organizasyonlar da toplam 10 bine yakın hacı adayını kutsal topraklara götürmüştü.
2007 yılı için ise DİTİB Avrupa'dan toplam 8 bin hac kaydı yaptığını açıklarken, Milli Görüş'ün 5 bin 410 kayıt yaptırdığı öğrenildi. Milli Görüş Hac ve Umre Organizasyonu 2007'de 1428 hac tahmini uçuş planı yapıldığını, Avrupa genelinde uçuşların toplam 21 merkezden 41 kafile olarak gerçekleştirileceğini bildirirken diğer örgütlerin taşıyacağı hacı adaylarıyla birlikte toplam rakamın 16 bini bulacağı kaydedildi.
Sadece Almanya'dan yılda altı bin civarında Türk'ün kutsal topraklara giderek hacı olduğu, son yirmi yıl içinde bu sayının 120 bini bulduğu öğrenildi. Bu sayının içinde az da olsa Müslüman olan Alman vatandaşları da bulunuyor.



DİTİB / ALMANYA
tahmini hacı sayısı
8 bin

----------------------

MİLLİ GÖRÜŞ / ALMANYA
Taşınılacak tahmini hacı sayısı
5 bin 410

-----------------------

TÜRK İSLAM DİYANET VAKFI / BELÇİKA
Tahmini hacı sayısı
848

------------------------

Hollanda Diyanet Vakfı / HOLLANDA
Tahmini hacı sayısı
Bin 600

-----------------------------

ATİB / AVUSTURYA
Tahmini hacı adayı
Bin 200

----------------------------

Kopenhag Diyanet Vakfı /DANİMARKA
tahmini hacı sayısı
330

-----------------------------

Milli Görüş / DANİMARKA

tahmini hacı sayısı
100

------------------------------

İngiltere Diyanet Hac Grubu / İNGİLTERE
Tahmini hacı sayısı
283

-----------------------------------------------------


Almanya'nın Krefeld kentinde Türk Federasyonu'na bağlı Yavuz Sultan Selim Han Camisi'nde düzenlenen programla hacı adayları eş ve dostlarıyla helalleşti. Kutsal topraklara gidecek olan 26 hacı adayı için düzenlenen programda ilahiler ve Kuranı Kerim okundu. Yavuz Sultan Selim Han Camisi Din Görevlisi Hüseyin Alınmaz, yaptığı konuşmada hacı adaylarına önemli konularda uyarılarda bulundu. Alınmaz, yolculuk esnasında ve hac görevi sırasında gerekli malzemeler ve sağlık konusunda alınması gereken önlemlere ilişkin adaylara önemli bilgiler verdi. Cami Dernek Başkanı Ahmet Erdoğan, hacı adaylarının 6 Aralık günü yola çıkacaklarını ve 2 Ocak'da geri döneceklerini açıkladı. Program sonunda davetlilere yemek ikramında bulunuldu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AVUSTURYA'nın Vorarlberg Eyaleti’nde bu sene 167'si bayan 331 hacı adayı 10-11 Aralık tarihlerinde kutsal topraklara hareket edecekler. Eş dost ve akrabaları ile helalleşip son hazırlıklarını kontrolden geçiren hacı adayları, din görevlilerin bilgilendirme toplantılarına, vaazlarına katılıp dini bilgilerini tazeliyorlar.

İLK HAREKET 10 ARALIK
Vorarlberg ATİB Koordinatörü Mustafa Paçalı, ilk hacı kafilesinin 10 Aralık Pazartesi günü sabah saat 06.00'da Bregenz Festspiel Haus Park alanından otobüslerle Münih’e oradan İstanbul bağlantılı Cidde ye, ikinci kafilenin de 11 Aralık Salı günü saat 16.00'da Bregenz Festspiel Haus Park alanından otobüslerle Münih oradan direkt Cidde’ye hareket edeceklerini söyledi.

AVUSTURYA'DA 1200 HACI ADAYI
Salzburg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Günay Özer, bu sene Avusturya genelinde 1200 civarında hacı adayının kutsal topraklara giderek hac vecibelerini yerine getireceklerini belirtti. Özer, "Hac öncesi bilgilendirme toplantılarıyla hacı adayları bilgilendirildi" dedi.
Bu sene Vorarlberg Eyaleti’nde ATİB’e bağlı din görevlilerinden Cemal Özden, Ahmet Özdemir, Ahmet Özvarinli, İbrahim İspir, Ömer Kayhan, Selçuk Kılıçbay ve Nuri Güler, hacı adayları ile birlikte din görevlisi olarak hacca gidecekler.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!