Güncelleme Tarihi:
Alanya’da 1990’lı yılların başında en çok kazandıran sektör olan deri konfeksiyonculuğu, her geçen gün bitme noktasına gidiyor. 15- 20 yıl öncesine kadar özellikle Avrupa’dan gelen turistlerin, ucuz olması nedeniyle büyük rağbet gösterdiği deri ceketler, yüzlerce mağazada ve firmaların otellerde düzenlediği defilelerde satışa sunuluyordu. Ancak son yıllarda Avrupalı turistlerin değişen moda nedeniyle deriye rağbet göstermemesi, satın alınan ürünlere ödenen gümrük vergisi ve turistin kendi ülkesinde daha ucuza deri ürünü bulabilmesi, satışları durma noktasına getirdi.
DERİCİ SAYISI 87’YE DÜŞTÜ
İlçede yıllarca deri konfeksiyonculuğu yapan çok sayıda mağaza birer birer kapısına kilit vurdu ve firma sayısı meslek odaları verilerine göre 87’ye düştü. Değişen modaya ayak uyduran ve Rus pazarına yönelen mağazalar ise ayakta kalmaya çalışıyor. Alanya’da yaklaşık 15 yıl öncesine kadar yaz aylarında otellerde düzenlenen deri defileleri de tarihe karışıyor. Eskiden bir firmanın günde 50- 100 parça deri ceket satışı yaptığı defilelerde artık 5- 10 ürün satışı yapılabiliyor.
’SATIŞLAR YÜZDE 35- 40 AZALDI’
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Yakup Teleke, deri ve deri konfeksiyon ürünlerinin satışında 2014 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 35- 40 azalma olduğunu söyledi. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş durumu ve rubledeki devalüasyonun satışlara olumsuz yansıdığını aktaran Teleke, "Ancak Türk firmaların yurt dışında açtığı mağazaların, sektöre rekabet ve iş anlamında zenginlik katacağını düşünüyorum. Antalya ve çevresinde derici sayısındaki azalma ise bazı firmaların birleşerek büyük mağazalar kurmasından kaynaklanıyor" dedi.
’DERİCİLİĞİ 12 YIL ÖNCE BIRAKTI’
Alanya’da 40 yıl önce deri konfeksiyonculuğuna başlayan, çok sayıda mağaza işleten ve deri defileleri düzenleyen turizmci Selçuk Doğan, sektörün Alanya’da daralması sonucu 12 yıl önce defile düzenlemeyi ve mağaza işletmeciliğini bıraktığını anlattı. 90’lı yıllarda sadece otellerde düzenledikleri defilelerde, günde ortalama 50 parça deri satışı yaptıklarını, ancak bu sayının son zamanlarda 2- 3’e düşmesi nedeniyle zarar etmeye başladığını belirten Doğan şöyle konuştu:
"Eskiden Avrupa’da sadece İtalya, Fransa ve birkaç ülkede deri ceket üretiliyordu. Almanya’da 2 bin mark’a satılan bir ceket Türkiye’de 200- 300 dolara satın alınabiliyordu. Ucuza satmamıza rağmen para kazanıyorduk. Şimdi her ülkede deri üretiliyor. Avrupalı turist ülkesinde çok daha ucuza deri ceket satın alabiliyor."
DEĞİŞEN MODA VE GÜMRÜK VERGİSİ
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meclis Üyesi ve Kasımoğlu Stil Leather’in sahibi Kerim Yılmaz da deri satışının eskisi kadar fazla olmamasının; gümrük vergisi ve değişen moda nedeniyle Avrupalı turistin deri kullanmamasından kaynaklandığını belirtti. Avrupalıların deri ürünlere rağbet etmediğini vurgulayan Yılmaz şöyle dedi:
"Daha çok Rus turistler deri ceket alıyor. Sadece Avrupa pazarına hitap eden ve modayı takip etmeyen mağazalar kapandı. Rus pazarına yönelen ve modayı takip eden firmalar ise ayakta kalmayı başarıyor. Kumaş ceket fiyatına yani 250- 300 TL’ye deri ceket satıyoruz. Alanya’da hala yılda 40- 50 bin deri ceket satıldığını düşünüyorum."
’TURİST ÜLKESİNDEN ALIYOR’
Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir, eskiden Türk firmalarının Avrupa’da işyeri açamadığına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi çok sayıda firma, Avrupa’daki potansiyeli görerek birçok ülkede şube açıp, satış yapmaya başladı. Türkiye’ye gelen turistler de ülkesinde çok daha ucuz deri ürünü bulabiliyor. Türkiye’den almak yerine ülkesinden almayı tercih eden turist, gümrükte vergi ödeme sorunu da yaşamıyor."