Avrupa'dan Türkiye'ye dövme turu

Güncelleme Tarihi:

Avrupadan Türkiyeye dövme turu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2008 18:42

Gençler arasında hızla yayılan dövme yaptırma modası, tatilini geçirmek için Türkiye'ye gelen turistlere de sıçradı.

Haberin Devamı

Makine açılışının 80 YTL’den başlayıp, sırtın her noktasını dolduracak büyüklüklerde 5 bin YTL’ye kadar ulaştığı Türkiye’deki dövme fiyatları, Avrupa ülkelerine oranla oldukça düşük seviyelerde kalıyor. Bu da, başta İngiltere, İskoçya ve İrlanda, olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinden Türkiye’ye yönelik özel dövme yaptırma turlarının organize edilmesine yol açıyor. Böylece, bu turlara katılanlar, kendi ülkelerinde ödeyecekleri fiyata, Türkiye’de hem dövme, hem de 5 yıldızlı bir tatil yapma imkanı bulmuş oluyor.

1500 dövmeci var

Vücut Süsleme Sanatını Geliştirme Derneği Başkanı Mustafa Ceylan, Türkiye’ye yönelik organize edilen göz ve diş turlarına şimdi de dövme turlarının eklendiğini söyleyerek, "Oluşan bu talep göz ardı edilmeyerek değerlendirilmelidir" diyor. Artan taleple birlikte vücut süsleme sanatının son 10 yıl içinde hızla gelişmesi, başta büyük kentler olmak üzere Türkiye’deki tattoo (dövme) stüdyo sayısının 400’e, dövme sanatçılarının sayısının da 1500’e ulaşmasını sağladı. Yaz sezonuyla birlikte Bodrum, Antalya, Fethiye gibi tatil yörelerinin oluşturduğu talep, vücut süsleme sanatçıları arasında transfer piyasasını da kızıştırdı. Talepte yaşanan artış yüzünden artık, büyük kentlerdeki tanınmış dövme sanatçılarından randevu koparabilmek için 10 gün öncesinden sıraya girmek gerekiyor.

Avrupa ülkelerinden oluşan Türk dövmecilerine yönelik talepte ise fiyat faktörü ön plana çıkıyor. Dövme fiyatlarının yüzde 50’ye varan oranda düşük olması, gerek tatilini Türkiye’de geçiren turistlerin dövmeyi, gerekse dövme için özel olarak Türkiye’ye gelenlerin de tatili ucuza getirmesini sağlıyor. İngiltere, İskoçya, İrlanda, Hollanda, Almanya ve Belçika’dan dövme yaptırmak için Türkiye’ye gelenlerin sayısında önemli artışlar yaşanıyor. Bu da, Türk dövmecilerinin internete açılmalarının önemli etkisi bulunuyor.

İnternette oluşturulan siteler aracılığıyla dünyanın dört bir yanından Türk dövmecilerle bağlantı kurmak mümkün oluyor. Kataloglardan seçilen ya da kendi oluşturdukları özel figürler için fiyat teklifleri alınıyor. Bu teklifler, bulunulan ülkedeki tattoo stüdyolarının teklifleriyle karşılaştırılıyor. Özellikle vücudun önemli kısımlarını oluşturan büyük hacimli dövmelerde iki teklif arasında büyük uçurumlar oluşabiliyor. Bu da, Türkiye’ye yönelik dövme turlarının düzenlenmesinde önemli rol oynuyor.

Türkiye meslek tanımını 2007 yılında yapabildi

GÜNÜMÜZDE her alanda olduğu gibi profesyonellik dövmecilikte de önem kazanıyor. Profesyonel anlamda dövmecilik son 10 yılda Türkiye’de hızla gelişirken, dövme yaptırmada son kararı hijyen etkiliyor. Buna rağmen, dövmeciliğin meslek olarak tanımı Türkiye’de ancak 2007 yılında yapılabildi. Mesleki tanımın yapılmasıyla birlikte sektörde örgütlenmede gerçekleşti. Türk dövmeciler ’Vücut Süsleme Sanatını Geliştirme Derneği’ altında örgütlenme yoluna gitti.

Kadınlarda zarafet erkeklerde güç öne çıkıyor

DÖVMEDE kadınlar, sevgi, aşk ve zarafeti simgeleyen yıldız, melek, kelebek, yunus, yazı, çiçek, sarmaşık ve martı figürlerini tercih ediyor. Erkekler ise güç, cesaret ve korkuyu ifade eden yazı, tribal, Japonca yazı, alev, ejderha ve hayvan figürlerinde yoğunlaşıyor. Ele yapılacak bir yıldız 10 dakikada tamamlanırken, sırtı kaplayacak bir dövmenin tamamlanması bir ayı bulabiliyor. Türkiye’de genellikle 20-45 yaş grubu kişiler dövme yaptırıyor.

Özel turlara önem verilmeli

VÜCUT Süsleme Sanatını Geliştirme Derneği Başkanı Mustafa Ceylan, son dönemlerde oluşan dövme turlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Türkiye’ye yönelik organize edilen göz ve diş turlarına bir de dövme turları eklendi. Şimdi, bu tür organizasyonların bireysellikten çıkarılıp, profesyonel tur operatörü kuruluşlar tarafında gerçekleştirilmesini teşvik etmek gerekiyor. Bunun için de bakanlığa görev düşüyor" dedi.

Cihazlar ve boya ithal ediliyor

Amerika ve Avrupa’da başlı başına bir sanayi dalı haline gelen dövmede, kullanılan boya ve cihazlar yurt dışından ithal ediliyor.

Her uygulamada cihaza takılan iğne ile bu iğneye takılan plastik ucun değiştirilip, cihazın da sterilize edilmesi gerekiyor. Bu nedenle, her dövme için bir makine açım bedeli alınıyor.

80 YTL olan bu makine açılış fiyatı, 2 santimetrekare bir dövmenin de fiyatını oluşturuyor. Dövme fiyatlarında uygulanacak figürün boyutu, zorluk derecesi, renk gibi faktörler etkili oluyor.

Yapılacak dövmenin tarzına göre çeşitli devir hızlarına sahip farklı cihazlar kullanılıyor. Boya uygulanmadan önce ’pigment’ adlı toz eklenerek, deride kalıcılık sağlıyor.

Dövmecilerin sertifikaları ve laboratuvar raporları olmayan boyaları, kalem mürekkeplerini ve çini boyalarını kalıcı dövmelerde kullanmaları sağlık açısından tehdit oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!