Güncelleme Tarihi:
Yüzbinlerce mültecinin AB kapılarına dayanması üzerine derin bir krize giren AB ülkeleri ve en başta Almanya umudu Türkiye’ye bağladı. Özellikle başlangıçta mültecilere kapıları açan Almanya’da hava tersine döndü. Başbakan Merkel’e mülteci akınını durdurması için koalisyon ortakları ve kamuoyundan yoğun baskı var. Almanya, Suriye’de Esad’ın devrilmesi durumunda çok daha büyük bir göç dalgası yaşanacağını varsayıyor. Bu göç dalgasının Avrupa’ya yönelmesini ise Türkiye ile kesmeyi düşünüyor.
Almanya, Ege Denizi’nin Türkiye ve Yunanistan ile kordon altına alınmasını istiyor. Mülteci baskısıyla bunalan Merkel’in umudu Türkiye ile mülteci akınını durdurmak. Almanya İçişleri Bakanı de Maiziere, mülteci akınını Avusturya Almanya sınırında değil, Türkiye Yunanistan sınırında durdurulabileceklerini söyledi. Bakan de Maiziere, “Türkiye’ye hep kızıp duruyoruz, ama Türkiye’den bir şey istiyorsak, o zaman Türkiye’ye de elimizi uzatmak zorundayız. Türkiye ile yeni bir ilişkiye ihtiyacımız var” dedi.
ORTAK PLAN
Almanya’nın stratejisi AB’nin dış sınırlarını güvence altına almayı hedefliyor. Brüksel’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlayan AB’nin Türkiye’yle ortak planı şöyle: AB’nin sınır güvenliği ajansı Frontex’in koordinasyonunda Ege Denizi’nde Türk ve Yunan sahil güvenliği ortak devriye gezecek. Ege Denizi kordon altına alınacak. Yakalanan mülteciler Türkiye’ye geri gönderilecek. Türkiye’de 6 yeni mülteci kampı kurulacak. Suriyeli mülteciler bu kamplara yerleştirilecek. AB bunun karşılığında Türkiye’de yeni kurulacak kampları finanse edecek ve yarım milyon kadar mülteciyi alarak, AB ülkelerine yerleştirmeyi garanti edecek.
VİZE VE MÜZAKERE
Türkiye’nin sınırlarını sıkı güvence altına alarak, Avrupa’ya mülteci akınının önünü kesmesi durumunda AB, Türkiye’ye iki konuda daha tavize hazır: Birincisi vize kolaylığını hızlandırmak. Eğer Türkiye iki yıl önce Brüksel’le imzalanan geri kabul anlaşmasını uygular, kendi toprakları üzerinden Avrupa’ya gelen mültecileri geri alırsa, vize kolaylığı hızlandırılarak, vize kaldırımına gidilecek.
İkincisi ise Türkiye ile bir süredir duran müzakereler yeniden başlatılacak. Türkiye’ye AB üyeliği perspektifi yeniden canlandırılacak.