Güncelleme Tarihi:
12 ayın sultanı Ramazan Ayı Avrupa'da Türkler'in yabancıların ve politikacıların katılımıyla heyecan ve sevinç içinde geçiyor.
Berlin'de "World Media Group"un verdiği iftara katılan Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, barış içinde birlikte yaşamın korunması için ülkede yaşayan farklı dinden insanların hepsinin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi.
Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer de hükümetin uyum politikasını kararlı bir şekilde sürdüreceğini söyledi.
Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, İslam'ın Almanya'nın bir parçası haline geldiği gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini belirtirken, barış içinde birlikte yaşamın korunması için ülkede yaşayan herkesin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi.
AKP'liler de katıldı
Federal Savunma Bakanlığı Müsteşarı Thomas Kossendey'ın himayesinde 'World Media Group' tarafından Berlin'de önceki akşam verilen iftara Bakan Schaeuble'nin yanısıra Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Federal Meclis eski Başkanı Rita Süssmuth, Federal Meclis ve Berlin Eyalet Parlamentosu'ndan bazı parlamenterler, Türkiye'den AK Parti milletvekilleri Hacı Hasan Sönmez, Cevdet Erdöl, Vakit Kırışcı da katıldı.
İslam, Almanya'nın bir parçası
Daha önceki yıllarda da iftara katılan Wolfgang Schaeuble yaptığı kısa konuşmasında, hedefin barış içinde birlikte yaşamı korumak olduğunun altını çizdi. Küreselleşen dünyada göçün ve farklılığın bir bir tehdit olarak algılanmaması gerektiğini belirten Bakan Schaeuble, "Bu bir zenginliktir. Bundan hepimiz olumlu bir şekilde yararlanmayı bilmeliyiz" dedi.
İslam'ın Almanya'nın bir parçası olduğu gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini de ifade eden Wolfgang Schaeuble, eylem planı yaparken yakalananların Müslüman olmasının bu ülkede barış içinde birlikte yaşamı olumsuz yönde etkilemeyeceğini söyledi.
Bu tehdit hepimize
Bir dönem Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) genel başkanlığını da yapan Bakan Schaeuble, "Bu gibi planlar ve girişimler bu ülkede Müslümanlar ve diğer dinden olan insanların birlikte yaşamına olumsuz etki yapmamalıdır, yapmaz da. Bu ülkede hiçbir gruba tümden zanlı gözüyle bakılamaz. Protestan, Katolik, Müslüman veya başka dinden insanların hepsinin, bu ülkede barış içinde birlikte yaşamın korunması için sorumluluğu vardır. Hep birlikte hareket ederek bunu gerçekleştirmeliyiz. Biz hep birlikte güven içinde yaşamak istiyoruz. Herhangi bir tehdit sözkonusu ise bu hepimiz için geçerlidir" dedi.
Birlikte şekillendireceğiz
Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer de, Merkel hükümetinin başlattığı uyum politikasını kararlı bir şekilde sürdüreceğini söyledi. Maria Böhmer, uyumun gerçekleşmesi için göçmenlerle birlikte hareket ettiklerini belirtirken, "Biz bu ülkeyi göçmenlerle birlikte şekillendirmek istiyoruz" diye konuştu.
Senatörden Türkçe Ramazan kutlaması
Kuzey Almanya İslam Toplumunun (BİG) Hamburg Teknik Fakültesinde verilen iftar yemeğine katılan Hamburg Aile ve Sosyal İşler Senatörü Birgit Schnieber-Jastram Türkçe, 'Ramazanınız hayırlı olsun' dedi.
Hamburgda Kuzey Almanya İslam Toplumu (BİG) tarafından verilen iftar yemeğinde Hamburg Aile ve Sosyal İşler Senatörü Birgit Schnieber-Jastram Türkçe dilde herkese hayırlı Ramazanlar diledi.
Hamburg Teknik Fakültesinde düzenlenen iftar yemeğine Hamburg Başkonsolosu Mehmet Dönmez, Ataşeler, Senatör Birgit Schnieber-Jastram, Eğitim Araştırmacısı Prof. Dr. Wolfram Weise, SPD Fraksiyon Başkanı Michael Neumann, Yeşil Alternatif Liste Hamburg Fraksiyon Başkanı Christa Goetsch, SPD Hamburg Eyalet Parlamento milletvekili Aydan Özoğuz, Yeşil Alternatif Liste Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Nebahat Güçlü, SPD Harburg İl Meclis üyesi Bayram İnan üst düzey yetkililerinin yanı sıra 500 davetli topluluğu katıldı.
MÜSLÜMANLARDA TERÖRE KARŞI
Ahmet Yazıcı ve Özlem Nasın yönetiminde ilk konuşan BİG Başkanı Ramazan Uçar, "Her defasında ortaya çıkan terör olaylarında terör İslam dinine yansıtılmak isteniyor gibi bir hava oluşturuluyor. Oysa biz Müslümanlarda teröre ve şiddete kesinlikle karşıyız. İslam dini kardeşliği, barışı ve birlikte yaşamayı önerir' dedi.
HAYIRLI RAMAZANLAR
Senatör Birgit Schnieber-Jastram ise hayırlı akşamlar ve Ramazanınız hayırlı olsun sözlerini Türkçe olarak söyledi. Schnieber-Jastram, 'Yıllardır iç içe yaşıyoruz ve her yıl iftar yemeklerine katılıyorum. Din özgürlük, eşitlik ve kardeşliktir. Hepimiz kendi dinimizle birlikte tolerans içerisinde yaşamalıyız. Dünya Barış İslam Merkezi oluşturmak için girişimler var. Bu yolda çalışmalarımızı daha da hızlandırıp Hamburg üniversitesinde bir bölüm oluşturup hocalara eğitim verilmesini sağlamak için ortaklaşa çalışmalıyız' dedi.
BAŞBAKAN ERDOÐANDAN MESAJ
Ahmet Yazıcı Başbakan Recep Tayyip Erdoğanı iftara davet ettiklerini ve kendisinin gelemediğini ama bir mesaj gönderdiğini söyledi. Başbakan gönderdiği mesajda, Ramazan ayının herkese hayırlara vesile olmasını ve birlik beraberlik getirmesini dilediği kaydedildi.
Prof. Dr.Wolfram Weise, Christa Goetsch, Michael Neumannda birer konuşma yaptıktan sonra Grup Ahenk sahne alarak kısa bir müzik programı sundu. Hoca Münir Çamlının okuduğu ezandan sonra büfe açıldı ve iftar yemeyi hep birlikte afiyetle yenildi.
Viyana'da iftar
İftar yemeğinde konuşan Avusturya Parlamentosunun eski Başkanı Prof. Andreas Khol, son zamanlarda aşırı sağ eğilimli Özgürlükçüler partisinin (FPÖ) cami ve minare inşa edilmesine karşı başlattığı kampanyaya işaret ederek, 'Avusturyada cami ve minare karşıtı siyaset yapanların yabancı düşmanı olduklarını' söyledi.
Avusturya - Türkiye İslam Birliğinin (ATİB) Avusturyanın Telfs kasabasındaki camisine minare inşa etmek isteğinin kasaba sakinleriyle anlaşma sağlanarak gerçekleşmesinden memnun olduğunu ifade eden Khol, 'Yöneticiler olarak bizim görevimiz ülkedeki tüm dini cemaatlere destek olmaktır. Yasal zeminde hareket eden tüm dini cemaatler dini vecibelerini özgürce ifa etme hakkına sahiptirler' dedi.
İsim vermeden FPÖnün 'türbanın yasaklanması' yolundaki açıklamalarını da eleştiren Kohl, 'Avusturyada Kipa, rahibe kıyafeti ve başörtüsünün yasalar önünde eşit hakka sahip olduğunu' bildirdi. Zaman gazetesi Avusturya temsilciliği, eski Parlamento Başkanı Prof. Andreas Khole, müslüman toplumuna yaptığı yardımlardan dolayı, 'Ortak yaşama katkı' ödülü verdi.
PLASSNİK
İftar yemeğine Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiyenin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel, Türkiyenin Viyana Başkonsolosu Sedat Önel, Basın Müşaviri Ünal Alpat ile Viyanadaki Müslüman, Katolik, Musevi ve Süryani cemaatlerinin temsilcileri katıldı.
İftar yemeğinde konuklara hitap eden Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, 'Entegrasyonun iki taraf arasında gerçekleşecek bir süreç olduğuna' işaret ederek, 'Aramızdaki sorunları kolaylıkla çözebilmek için birbirimize karşı tolerans ve anlayış göstermemiz gerekiyor' dedi.
Plassnik, koalisyon hükümetinin dünkü toplantısında 'Entegrasyon platformu' kurulmasının kararlaştırıldığını haber verdi. Yeni kurulan entegrasyon platformu İçişleri bakanlığı başkanlığında faaliyet gösterecek, ülkedeki yabancı toplum temsilcilerinin de yer alacağı faaliyetler hakkında her altı ayda bir hükümete rapor verecek.
Konuşmasında Türkiye - AB ilişkilerine de değinen Plassnik, 'Türkiyenin AB üyeliği konusunda gerçekçi davrandığını' ifade ederek, 'Sonunda Türkiye ile müzakere sürecini başlattık ve bazı başlıklar da müzakere edilerek sonuçlandırıldı' dedi. Türkiyedeki bazı basın yayın organlarının kendisi için, '1.80 lik inatçı sarışın' şeklinde ifadeler kullandığından haberdar olduğunu belirten Plassnik, 'Basının kamuoyunu yönlendirmekte çok önemli bir rolü bulunduğunu son karikatür krizinde somut olarak gördük. Bu yüzden basının görevini büyük bir sorumluluk içinde yapması gerekiyor' diye konuştu.
Basının aleyhte yayınlarına rağmen Türkiyedeki meslektaşlarıyla çok iyi ilişkileri bulunduğunu ifade eden Plassnik, eski Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile olan dostluk ilişkilerini örnek göstererek, 'meslektaşım Gülün cumhurbaşkanı seçilmesinden büyük memnuniyet duydum. Türkiye - AB ilişkilerine büyük katkısı olacağına inanıyorum' dedi.