Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliğinin dört büyük ekonomisi olan Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya, dörtlü zirvede bir araya gelmeyi kararlaştırdı. Lüksemburg Başbakanı ve Euro bölgesi maliye bakanları komitesi başkanı olan Jean-Claude Juncker, ekonomi zirvesinin Cumartesi günü Pariste yapılacağını açıkladı. Juncker, bu dört ülkenin, sanayileşmiş G-8 ler içerisindeki Avrupa grubu olarak bir araya geleceğini söyledi.
AB Dönem Başkanı Fransanın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, daha önce yaptığı açıklamada, bu dört ülkenin, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ile kriz zirvesi düzenlemesini önermişti.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yeni bazı önlemler almaya hazırlandıklarını ancak krizin atlatılması için, küresel çapta atılması gereken adımlar olduğunu vurguladı.
Avrupa piyasalarında temkinli yükselme
Almanya, Fransa ve İngilterede borsalar güne yükselişle başladı. Londra borsası yüzde 1,45; Paris yüzde 0,46; Frankfurt Borsası da yüzde 0,10luk yükselişle açıldı. Uzmanlara göre piyasalardaki hafif yükselişte, ABD Senatosunun yeni kurtarma planını kabul edeceği beklentileri etkili oldu.
ABden İngilterenin kurtarma planına onay
Avrupa hükümetleri, sallantıdaki bankaları kurtarma operasyonlarını sürdürüyor. Piyasa müdahalelerine soğuk bakan Avrupa Birliği Komisyonu, İngilterenin 6,2 milyon euroluk kurtarma planına bugün onay verdi.
İngiltere hükümeti, büyük kredi kuruluşlarından Bradford & Bingleyı, Pazartesi günü kısmen kamulaştırmıştı. Finans kuruluşunun şubeleri İspanyol Santander bankasına satılırken, bankanın diğer bölümlerinin kamulaştırıldığı duyurulmuştu.
Avrupa Birliği Komisyonundan yapılan açıklamada, İngiliz hükümetinin adımının, ABnin firmaların kurtarılmasına ilişkin devlet yardımını düzenleyen kurallarına uygun olduğu vurgulandı.
Almanyanın banka operasyonuna inceleme
Avrupa Birliği Komisyonu, Almanyanın sallantıdaki WestLB bankasını kurtarmak için yapılan mali operasyonu ise incelemeye aldığını duyurdu. ABD kaynaklı ipotek kredileri krizinde 1,6 milyar euro kaybeden Duesseldorf merkezli WestLB, hükümetin destek verdiği uzun dönemli yeniden yapılanma planı ile iflastan kurtarılmaya çalışılıyor. Banka hisselerinin yüzde 38lik bölümü, Kuzey Ren Vestfalya eyaletine ait bulunuyor.
Bir başka Alman finans kuruluşu Hypo Real Estate de, hükümet ve bankalar konsorsiyumu ile son dakikada sağladığı anlaşmayla hafta başında batmaktan kurtuldu. Federal Hükümet, Hypo Real Estate için, 35 milyar euroluk güvence sağladı.
Alman Hükümet Sözcüsü Ulrich Wilhelm, 'Hükümetin görevi, ülkeyi tehlikelerden kurtarmaktır. Biz bunun gereğini yerine getirdik. Bizim güvencemiz olmasa, bu kurtarma paketi de mümkün olmayacaktı' açıklamasını yaptı.
Hükümetlerin müdahalesi bankaları kurtardı
Avrupanın önde gelen bankaları, hükümetlerin kurtarma planları sonrasında ayakta kalmaya ve borsadaki değerlerini korumaya çalışıyor.
Belçika, Hollanda ve Lüksemburg hükümetleri; Avrupanın en büyük bankacılık ve sigorta şirketlerinden Fortisi kurtarmak için 11 milyar euroluk plan hazırlamıştı.Fransız-Belçika bankası Dexia da hükümet müdahalesi ile iflastan kurtarıldı.
İzlandada da hükümet, Giltnir Bankasının yüzde 75ini, 600 milyon Euroya satın aldı.