Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği'nin başta Brezilya ve Arjantin olmak üzere Güney Amerika'dan dondurulmuş et ithalini 1 Şubat'tan itibaren durdurması, et piyasasında krize neden oldu. Boyutları her gün büyüyen kriz nedeniyle ete yüzde 30'a varan zam geldi.
Avrupa'daki et krizini değerlendiren Öz Kayseri Pastırma sahibi Hilmi Selçuk, "Avrupa Brezilya'dan karşıladığı yüzde 40 et ihtiyacını şimdi iç stoktan karşılıyor. Bu da pahalılığa sebep oluyor" dedi.
Kendilerinin de ürünlerine bir-iki aylık direnmeden sonra yüzde 7.7'lik bir zam yapmak zorunda kaldıklarına işaret eden Hilmi Selçuk, bir hayvanın kıymetli eti tabir edilen yerlerinin yüzde 30, döner, salam ve sucukçular tarafından kullanılan daha az değerli yerlerinin yüzde 10'lara varan bir pahalılık gördüğünü belirtti. Uzmanların, et krizinin 5-6 ay sürmesi halinde Avrupa'da kesilecek hayvan kalmayacağına işaret eden Selçuk, Hürriyet'e şu değerlendirmeyi yaptı:
Brezilya problem çıkarıyor
"Brezilya'da hayvan yetiştiricileri, bu hayvanların doğumundan kesime gönderilinceye kadar geçirdiği aşamaları kayıt altına almadıkları için AB, Brezilya'ya problem çıkartıyor. Et aldığınızda bu bilgileri üzerindeki etiketten okumanız lazım. Brezilya'da bu şartları yerine getirecek olan 300 tane işletme var. Bu işletmelerin bazıları kendi kontrollerinin dışındaki diğer yerlerden aldıkları hayvanları da kendi EU numarasıyla gönderiyor. Bu Brüksel tarafından tespit edildi. Bunun üzerine 25 Şubat'ta Brezilya'ya Veterinler Komisyonu gönderildi. Bu Komisyon orada çalımalar yapıyor. Kendi şartlarına göre çalışacak işletmeleri tespit etmek için.
AB kendi karşılıyor
Brezilya'da 330 milyon büyük baş hayvan var. Ve bunlar her sene çok hızlı ürüyor. 25 milyon büyük baş hayvan kesiliyor. Avrupa ülkelerinin toplam et kesimi ise aşağı yukarı 12.5 milyon. Brezilya Avrupa'nın et ihtiyacının yüzde 40'nı karşılıyor. Yüzde 40, 1 Şubat'tan itibaren kesildiği için Avrupa bunu kendi iç stokundan karşılamaya başladı.