Güncelleme Tarihi:
Alman ve İngiliz araştırmacıların yaptığı ortak çalışma, ilk modern insanın bundan 40 bin yıl kadar önce müzik aletleri çaldığını ve sanatsal yaratıcılıklarda bulunduğunu ortaya koydu. Oxford ve Tübingen üniversitelerinden araştırmacıların, Almanya’nın Ulm kenti yakınlarında bulunan Geissenklösterle mağarasındaki kemikten yapılma çeşitli müzik aletleri üzerinde, radyokarbon tarihleme yöntemiyle yaptıkları araştırma bu kemiklerin daha önce hesap edilenden 2 ila 3 bin yıl daha eski olduğunu ortaya çıkardı.
Fiziki antropoloji ve paleontoloji sahasındaki bilimsel makalelerin yayımlandığı Journal of Human Evolution adlı dergide yeralan çalışmada, mağarada bulunan müzik aletlerinin yapıldığı kuş kemikleri ve mamut dişlerinin üzerinde, bu hayvanların insanlar tarafından avlandıklarını ve yenildiklerini gösteren işaretlere rastlandığı belirtildi.
Kemikler üzerindeki kollajene bağlı olarak ortaya çıkan kirlenmeyi ortadan kaldıran geliştirilmiş bir ultrafiltrasyon yöntemini kullanan Oxford Üniversitesi’nden Prof. Tom Higham başkanlığındaki araştırmacıların keşfi, ilk modern insanla bağlantılı Aurignacian kültürünün mağarada 42 bin ila 43 bin yıl öncesinde varolduğunu ortaya koydu.
Higham yaptığı açıklamada, "Modern insanın Avrupa içlerine yayılışı ile figüratif sanat ve müziğin ortaya çıkışı da dahil olmak üzere, geniş kapsamlı kültürel yaratıcılığına yol açan süreçler konusunda ortaya atılan görüşleri test etmek ve güvenilir bir kronoloji ortaya koymak için böylesine yüksek çözünürlüklü bir tarihleme yöntemi elzemdir" diye konuştu. Araştırmacıların buluşu, Aurignacian kültürünün, Geissenklösterle mağarasındaki varoluş tarihinin, aynı kültürün kalıntılarının bulunduğu İtalya, Fransa, İngiltere ve diğer bölgelerdeki benzeri kazı sahalarındakinden daha eski olduğunu gösterdi.
Science Daily gazetesine konuşan kazıyı yapan ekibin başı Tübingen Üniversitesi’nden Prof. Nick Conard, "Bu sonuçlar, Tuna nehrinin 40 bin ve 45 bin yıl önce Orta Avrupa’daki insan yer değiştirmeleri ve teknolojik buluşlar için önemli bir koridor oluşturduğuna ilişkin 5-6 yıl önce ortaya koyduğumuz hipotezle tutarlılık içinde bulunuyor" dedi.
İlk modern insanın Avrupa’daki ilk yerleşim alanları arasında bulunduğuna inanılan Geissenklösterle mağarası, tarihi üst paleolitik çağa kadar uzanan Aurinacian kültüründen kalma kişisel süslemeler, figüratif sanat, efsanelere ilişkin görüntülemeler ve müzik enstrümanlarına ilişkin önemli örneklerin gün ışığına çıkarıldığı bölgedeki 5-6 mağaradan birini oluşturuyor.