Avrupa'da eğitim sahipsiz

Güncelleme Tarihi:

Avrupada eğitim sahipsiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 10:24

Çoğunluğu Almanya olmak üzere başkonsolosluklar bünyesindeki 22 eğitim ataşeliği boş duruyor. Ekim ayında Münster Eğitim Ataşesi'nin görev süresinin dolmasıyla Almanya'nın en büyük eyaleti olan ve bir milyon dolayında Türk'ün yaşadığı NRW'deki dört başkonsolosluğun hiç birinde eğitim ataşesi olmayacak.


BAŞTA
Almanya olmak üzere yurtdışında yaşayan Türkler'den çocuklarının eğitim ve öğretimine önem vermelerini isteyen Türkiye, yurtdışındaki çoğu eğitim ataşeliklerine atama yapmıyor. Yurtdışında toplam 22 eğitim ataşeliği boş dururken, üç milyon dolayında Türk'ün yaşadığı Almanya'da Berlin Eğitim Müşavirliği ile 13 eğitim ataşeliğinden 7'si boş duruyor. Bunlar Köln, Düsseldorf, Essen, Stuttgart, Hamburg, Mainz ve Nürnberg ataşelikleri. Münster Eğitim Ataşesi'nin bu ekim ayında görev süresinin dolmasıyla, bir milyon dolayında Türk'ün yaşadığı Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'ndeki dört başkonsolosluğun hiç birinde eğitim ataşesi olmayacak. Eğitim Müşavirliğini, Eğitim Ataşesi Ali Can vekil olarak yürütürken, bazı eğitim ataşelikleri neredeyse iki yılı aşkın bir süredir boş duruyor.
Koşullar ağırlaştırıldı
Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, eğitim ataşesi olabilmenin koşulları ağırlaştırıldı. Önceden öğretmenler de ataşe olarak atanırken, şimdi Anadolu ve Fen liseleri gibi A tipi olarak adlandırılan okullarda müdür, Milli Eğitim Müdürü ya da yardımcısı ile bakanlıkta daire ve şube başkanı ya da yardımcısı olmak gerekiyor. Buna ek olarak, yabancı dil bilme koşulu aranıyor. Sorun da buradan kaynaklanıyor. Dil bilenler yönetici konumunda olmuyor, yönetici konumunda olanlar da yeterli dil bilmiyor. Eğitim ataşeliği için açılan son sınava sadece beş kişinin başvurduğu, bunların da üçünün sınavı kazandığı öğrenildi. Eğitim ataşeliği için koşulların yumuşatılması taleplerini hükümetin şimdiye kadar dikkate almadığı bildirildi.
Bakanlığın çalışması var
Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vekili Ali Can, eğitim ataşelikleri için sadece üst düzey yöneticilerinin başvuru yapabildiğini, bunlar için de üç yıllık bir sürenin fazla cazip olmadığının göründüğünü söyledi. Yönetmelik değişikliği için bakanlığın şu anda bir çalışma içinde olduğunu bildiren Can, gelecek 5-6 ay içinde boş olan eğitim ataşeliklerine atama yapılmasının beklediğini söyledi. Can, özellikle Almanya gibi çok sayıda yurttaşımızın yaşadığı bir ülkede eğitim ataşeliklerine bir an önce atama yapılmasını istediklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!