Avrupa standartında ifade özgürlüğü

Güncelleme Tarihi:

Avrupa standartında ifade özgürlüğü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2008 18:57

AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn, TCK'nın 301'inci maddesinde yapılan değişiklikleri daha temeldeki değişikliklerin takip etmesi gerektiğini belirtirken, "İfade özgürlüğünün sınırlanmasında kullanılan diğer kurallar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmelidir" dedi.

Haberin Devamı

AB Komisyonu, TCK’nın 301’inci maddesinde yapılan değişiklikleri daha temeldeki değişikliklerin izlemesi gerektiğini belirterek, ifade özgürlüğünün sınırlanmasıyla ilgili kuralların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmesi zorunluluğu bulunduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Andrew Duff verdiği bir soru önergesinde, TBMM’nin, TCK’nın 301’inci maddesinde yaptığı düzenlemelerle 'Türklüğe saldırı" yerine 'Türk Milletine saldırı" suçunun cezalandırılır hale geldiğini anımsattı.

Değişiklikle, davaların Adalet Bakanının iznine bağlı kılındığını kaydeden Duff, 'Komisyon bu düzenlemenin bir ‘iyileştirme’ olduğu kanısında mıdır, o kanıdaysa neden?" sorusunu yöneltti. Komisyonun dava onayının Adalet Bakanı yerine Cumhurbaşkanında olması gerektiği konusundaki görüşünü de soran Andrew Duff, 'TCK’nın 301’inci maddesinin tamamen kaldırılması tercih edilebilir ve AB normlarına daha uygun olmaz mıydı?" diye sordu.

İFADE ÖZGÜRLÜÐÜNÜN SINIRLARI AİHM VE AİHS İLE UYUMLU HALE GETİRİLMELİ

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise yanıtında, TCK’nın 301’inci maddesinin birçok kez şiddet içermeyen görüşlerin ifadesinin dava konusu edilmesi ve cezalandırılmasında kullanıldığını belirtti.

TBMM’nin söz konusu maddeyi Türkiye’de ifade özgürlüğünde iyileştirme yapmak niyetiyle değiştirdiğini, değişikliklerin suç yelpazesini ve mahkumiyet durumunda cezayı azalttığını kaydeden Rehn, 'Ek olarak süren yargılamalar ve yeni davalar için Adalet Bakanı’nın vereceği ön izin bir filtre mekanizması olarak getirilmiştir. AB Komisyonu TBMM’nin Türkiye’deki ifade özgürlüğü için yeni yasal koruma getirmesini olumlu karşılamıştır" dedi.

Olli Rehn yanıtında, 'Bununla birlikte yapılanları temelde yapılacak iyileştirmeler takip etmelidir. Ek olarak ifade özgürlüğünün sınırlanmasında kullanılan diğer kurallar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmelidir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!