Güncelleme Tarihi:
Almanya’da bulunan Afif Demirkıran başkanlığındaki, TBMM AB Karma Parlamento Heyeti milletvekilleri Yüksel Özden, Zuhal Topçu, Oğuz Oyan ve Haluk Özdalga, Stuttgart Başkonsolosu Türker Arı’nın konutunda Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle biraraya geldi. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda 67. kez Avrupalı parlamenterler ile görüşeceklerini, lobi çalışmaları yapacaklarını açıklayan Demirkıran, Strasbourg’ta bir hafta sürecek görüşmelerde 20 parlamenter ile görüşeceklerini söyledi.
Hukuk çiğneniyor
Türklere vize uygulayan Almanya’nın, Avrupa Adalet Divanı’nın kararlarına uymadığını belirten Komisyon Başkanı Demirkıran şunları söyledi: “Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine iltica talebi olduğu gerekçesiyle Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını kabul etmesini talep ettiler. Bu anlaşma hazır. Vize kalkmadan bu anlaşmanın Meclis’ten geçmeyeceğini Avrupa ülkelerine bildirdik. Türkiye geçmişte yaşanan hataları tekrar etmeyecek. Avrupa samimiyse vizeyi kaldırır.”
Bize ihtiyaçları var
Avrupa Birliği, inandığımız bir proje. Türkiye’nin geleceğini dizayn edecek, katkıda bulunacak bir proje. Ancak Türkiye-AB ilişkileri neredeyse tıkanma noktasında. 18 fasıl bloke halinde. Koskoca Avrupa, küçücük Güney Kıbrıs’ın oyuncağı oldu. Türkiye gibi büyük bir ülkenin üyeliğini oyalıyor. AB ekonomisinin güçlü Türkiye’ye, bugün her zaman olduğundan daha çok ihtiyacı var. Türkiye’nin ekonomisi AB ülkelerinin çok önünde. Türkiye ihracatının yarısından çoğunu Avrupa’ya yaptığı için Avrupa’daki kriz, Türkiye’yi de olumsuz etkileyecek. Bu süreçte tasarrufa alışkın olmayan Türk halkının tasarruf etmesi gerekiyor.”
Taleplerini ilettiler
Türk Sivil Toplum kuruluşları temsilcileri, geciken öğretmen atamalarının zamanında yapılması, çifte vatandaşlık konusunda Yunanistan örneğinin uygulanmasını, Türk bankalarının Türk işyerlerine Alman bankalarıyla eş düzeyde kredi imkanı tanıması, boş olan ataşeliklerin doldurulması, konsolosluk hizmetlerinde kuyrukların bitmesi için personel sayısının arttırılması, yurt dışındaki vatandaşları temsil eden komisyonlarda görev alanların seçiminde kendilerine seçim hakkı tanınması şeklinde isteklerde bulundu.