Güncelleme Tarihi:
Avrupa Parlamentosunda bu yılbaşına dek siyasal grup kuracak güç bulamayan aşırı sağ görüşlü parlamenterler, Romanya ve Bulgaristanın ABye katılımıyla sağladıkları takviye sayesinde bu hedeflerine ulaşmışlardı.
Avrupa Parlamentosunda, bir siyasal grup oluşturmak için en az 20 parlamenterin biraraya gelmesi gerekiyor.
Fransız aşırı sağcı Milliyetçi Cephe (FN) Partisi üyelerinden Bruno Gollnisch başkanlığında kurulan grup, 'Kimlik, Hükümranlık ve Saydamlık Grubu' olarak adlandırılıyor.
Avrupa Parlamentosunun bu yeni siyasal grubunda Fransız FN Partisinden 7, Belçikanın Vlaams Belang (Flaman Menfaati) Partisinden 3 üye yanında 5 Rumen, 2 İngiliz, 1 Bulgar, 1 Avusturyalı ile İtalyanın eski faşist başbakanı Benito Mussolininin torunu Allesandra Mussolini de yer alıyor.
'Türkiyenin ABye katılımına karşı mücadele vermek' konusunda uzlaştıklarını da ifade eden parlamenter arasında görüş ayrılığı, Alessandra Mussolininin bir açıklamasından kaynaklandı. Mussolini, basına yansıyan demeçlerinde, İtalyada yaşayan Rumenleri ağır ifadelerle eleştirerek, bu insanların suç işlemeyi bir 'yaşam biçimi' olarak benimsediklerini savundu.
Aşırı sağcı grubun 5 Rumen üyesi, bu sözlerin ardından 'toplu istifa' kararı aldıklarını duyurdu. Romanyadaki 'Büyük Romanya' (Romania Mare) Partisi çatısından gelen bu milletvekilleri, Avrupa Parlamentosundaki gruptan istifalarını, gelecek pazartesi günü Strasbourgdaki oturumlar sırasında resmileştirecekler.
Aşırı sağcılar, grup kurmaları sayesinde, Avrupa Parlamentosu bünyesinde kimi sıfatlar da kazanabiliyor, örneğin raportör olabiliyor, parlamento başkan yardımcılığı veya kimi komisyonların başkanlığı görevlerini üstlenebiliyor ve maddi kaynaklar elde ediyorlardı. İstifaların resmileşmesinin ardından Avrupa Parlamentosundaki mevcut 8 siyasal grubun sayısı da 7ye düşecek.