‘Avrupa, ortak hava savunma sistemi oluşturmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Avrupa, ortak hava savunma sistemi oluşturmalı’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 15:33

Avrupa’nın güvenliği için ortak bir hava savunma sistemi oluşturulmasını öneren Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Batı Balkan ülkelerinin AB’ye alınmasından yana olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, Çek Cumhuriyeti’ne yaptığı ilk resmi ziyaretinde, Avrupa’nın kendisini savunabilmesi için ‘Avrupa ortak hava savunma sistemi’ oluşturulması önerisinde bulundu. Scholz, Prag’daki Karls Üniversitesi’nde yaptığı konuşmasında, “Her ülkenin pahalı ve çok zor olan kendi savunma sistemi oluşturması yerine ortak bir hava savunma sistemi Avrupa’nın güvenliği açısından bir kazanç olacaktır” dedi. Almanya’nın önümüzdeki yıllarda hava savunma sistemine büyük ölçüde yatırım yapacağını belirten Scholz, buna Avrupa ülkelerinin de katılabileceğini söyledi. Scholz, bu bağlamda Hollanda, Polonya, Estonya, Litvanya, Letonya ve Slovakya ile İskandinav ülkelerinin isimlerini de telaffuz etti.
Scholz, Avrupa’nın havadan ve uzaydan gelecek tehditlere karşı kendisini savunmasında ciddi eksiklikleri olduğunun altını çizdi. Aynı sistemin NATO tarafından da kullanılabileceğine işaret eden Scholz, bunun finansmanının Alman Ordusu için ilan edilen 100 milyar Euro hacimli ek bütçeden karşılanabileceğini söyledi. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin ortak hedefinin ‘bir daha asla savaş’ olduğunu vurgulayan Scholz, “Bu verdiğimiz barış sözünü hep birlikte geliştirmeliyiz. AB, tüm meydan okumalara karşı güvenliğini, bağımsızlığını, dayanışmayı korumalı” diye konuştu. Scholz, Fransa’nın da Avrupa’nın ortak bir politika oluşturulması girişimini desteklediğini yineledi.

‘Avrupa, ortak hava savunma sistemi oluşturmalı’
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala

Haberin Devamı

‘AB GENİŞLETİLMELİ’
Başbakan Scholz, bazı Batı Balkan ülkelerinin yıllardır AB üyesi olmak için beklediğini hatırlatırken, kendisinin AB’nin genişletilmesinden yana olduğunu da söyledi. Bu konuda ağırlığını koyma sözü veren Scholz, Ukrayna ve Moldova’nın yanı sıra Gürcistan’ın da AB’de yer almasını desteklediğini dile getirdi. Bu ülkelerin üyeliğinin Avrupa’nın çıkarına olacağını ifade eden Başbakan Olaf Scholz, AB’de köklü reformların kaçınılmaz olduğunu ve kararların oy birliğiyle alınması uygulamasına son verilmesini de istedi. Almanya’nın Ukrayna’ya askeri yardımları konusuna da değinen Scholz, “Hedef, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ülkeyi sürekli olarak savunabilmesidir. 600 milyon Euro’luk silah yardımı yolda” dedi. Scholz, ayrıca AB Komisyonu’nu, 25 Ekim’de Ukrayna’ya yardımın görüşüleceği ‘Yeniden Yapılanma Konferansı’na davet edeceklerini açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!