Güncelleme Tarihi:
Okulda düzenlenen diploma törenine Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, Berlin eyaletinin uyum ve göç sorumlusu Günter Piening, Berlin eyalet meclisi üyeleri Özcan Mutlu ve Dilek Kolat, Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Ali Can, Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat ile veliler ve öğretmenler katıldı.
Pulat, Berlin’deki bu okulun çift dilde verdiği eğitimle büyük bir başarı gösterdiğini, bu gibi okullardan mezun olan, iki ve üç dilli yetişen yeni nesillerin, rekabetçi dünyada yaşadıkları toplum için bir güven kaynağı olacaklarını belirtti.
İki dilli eğitim gören öğrencilerin tek dilli yaşıtlarına kıyasla bir başka dili daha kolay ve hızlı bir şekilde öğrenebildiklerini ifade eden Pulat, Almanca ve Türkçe eğitim veren ve Avrupa Okulu olarak adlandırılan bu tür okulların Türkiye tarafından da büyük ilgiyle karşılandığını ve Milli Eğitim Bakanlığının okulu Türkçe müfredatla desteklediğini söyledi. Okuldan mezun olan öğrencileri tebrik eden Pulat, ”Okulunuz sizlere gelecekte başarılı olmanız için çeşitli anahtarlar verdi. Bunlardan en önemlileri Almanca ve Türkçedir” dedi. Pulat, öğrencilere kendilerini sürekli geliştirmeleri, ek yabancı dil öğrenmeleri ve içinde yaşadıkları toplumla barışık olmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.
Okulun kurulması aşamasında yardımcı olan milletvekili Mutlu da kuruluş aşamasında çok sayıda zorlukla karşılaştıklarını ve yıllarca zorlukların aşılması için mücadele ettiklerini belirtti. Mezun olan öğrencilerin Türkçe ve Almanca eğitim gören diğer öğrencilere de örnek olacaklarını ifade eden Mutlu, öğrencilerin bu topluma ait olduklarını ve kendilerini Almanya’da evlerinde hissettiklerini kaydetti. Konuşmalardan sonra cübbelerini giyerek lise diplomalarını alan Betül Arslan, Paul Schirob, Maria Siegmund, Aylin Açıkel, Bircan Aktaş, Zeynep Aktürk, Songül Beyaztaş ve Fatma Nur Öztürk keplerini havaya fırlattılar.
Arslan ve Öztürk, liseyi bitirdikleri için çok mutlu olduklarını belirterek, ”Diğer öğrencilere örnek olduk ve kapı açtık” dediler. Hedeflerinin öğretmen olmak olduğunu ifade eden bu gençler, gelecekte mezun oldukları okula Türkçe ve Almanca öğretmeni olarak dönmek istediklerini kaydettiler. Siyaset eğitimi almak istediğini belirten Schirob da Türkçe ve Almanca öğrenerek farklı bir milleti tanıma fırsatı bulduğunu, Türkiye’ye karşı olumlu duygularının daha da arttığını, gelecekte uzun yıllar Türkiye’de yaşamak istediğini söyledi.