Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2015 14:04

11 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili gelinen noktada hem AB’nin hem de Türkiye’nin eksiklerinin bulunduğunu söyledi. Gül, “Avrupa global bir aktör olmak istiyorsa, Türkiye gibi bir ülkeye ihtiyacı var” dedi.

Haberin Devamı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Süddeutsche Zeitung’a Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği, Kobani tutumu, Rusya ile ilişkiler ve IŞİD ile mücadelesi konularında görüşlerini anlattı. Türkiye’nin AB üyeliğinin stratejik önemi üzerinde duran Gül, şunları söyledi:
“Türkiye’nin AB üyeliği için çok çaba harcayan ve çalışan biri olarak bu duruma çok üzülüyorum. Her iki tarafın da eksikleri olmuştur. Ama özellikle AB’nin Türkiye’yi stratejik bir kazanç, merkezi bir ortak olarak görmemesi daha da üzüyor. Bunun çok ağır bir hata olduğunu düşünüyorum. Avrupa global bir aktör olmak istiyorsa, Türkiye gibi bir ülkeye ihtiyacı var. Hiç kuşkusuz AB üyeliği bizim için olağanüstü önemli. Ben Türkiye’deki tüm partilerin de bu konuyu böyle baktıklarını düşünüyorum. Müslüman bir ülkenin AB üyesi olması tüm dünyada büyük bir yankı uyandıracaktır. O yüzden hem Ankara hem de AB bugün yapılanın yerine daha uzun soluklu ve daha stratejik bakması gerekir.”

Gazeteci Stefan Braun’nın, Türkiye’nin, IŞİD saldırısı altındaki Kobani’ye neden müdahale etmediği yönündeki soruya ise Gül, şöyle cevap verdi:
“Türkiye’nin başka bir ülkeye müdahale etme hakkı ve sorumluluğu yok. Eğer müdahale yapılacaksa, bu belli koşullar altında ve BM yetkisi çerçevesinde olur. Kobani’ye Türkiye’den dolaylı yardımlar yapıldı.”

Gül, Türkiye’nin IŞİD ile yeteri kadar mücadele etmediği yönündeki eleştiriler için de şunları söyledi:
“Durumu bilmeyenler bu şekilde konuşuyor. Türkiye’ye büyük bir haksızlık yapılıyor. Türkiye büyük bir yük taşıyor. 900 kilometre Suriye ile sınırımız var. Türk güvenlik güçleri Avrupalı meslektaşlarıyla işbirliği içinde. Ancak onlardan, Avrupa’dan Suriye’ye gidecek savaşçılarla ilgili somut bilgilerin gelmesi gerekiyor. Kim ki, bilgi vermeyip eleştiriyorsa, iyi niyetli değildir.”

Suriye ve Irak’ta büyük dramların yaşandığını belirten Gül, AB’nin bu insanlık dramına müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Gül, “Sık sık AB’nin global bir aktör olmak istediğini duyuyoruz. Eğer global aktör olmak istiyorsan bunun gibi davranmalısın. Avrupa bu bölgede bir şeyler yapmalı ve sığınmacıları kabul etmeli” dedi.

Gül, Rusya’ya karşı nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili ise “Kararlılık gösterilmeli, ama kışkırtıcı olunmamalı, sürekli yeni suçlamalarda bulunulmamalı” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!