Avrupa Merkez Bankası'ndan bankalara çağrı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Merkez Bankasından bankalara çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 18:01

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, politika yapıcıların, finansal kriz sırasında güveni yeniden inşa etmek için çalıştıklarını belirterek, bankaları yeniden borç vermeye çağırdı.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Fransız LCI televizyonuna yaptığı açıklamada, Avrupa ve ABD'de yöneticilerin ve merkez bankalarının, bankaların yeniden finanse etme yeteneğini limitsiz şekilde artırdığını ve ihtiyaçları olan likiditeyi sağladığını belirtti.

''Bankalar, bankacılık işlerini yapmalılar'' diyen Trichet, bunun da birbirlerine ve müşterilere borç vermek olduğunu söyledi.

Kriz sırasında bankalar, dünya genelinde borç verme konusunda gönülsüz davranıyorlar. Merkez Bankaları ise sisteme milyarlarca dolar enjekte ediyorlar. Avrupa ülkeleri sadece geçen hafta sisteme 1,7 trilyon euro (2,3 trilyon dolar) enjekte ettiler.Hedef, piyasalarda istikrarUluslararası piyasalar geçen hafta küresel finansal kriz dünya gündemindeki yerini korumaya devam ederken, ABD ile birlikte Avrupa ülkeleri krizin etkilerini hafifletmek amacıyla çeşitli önlem paketleri açıkladı.

ABD Başkanı George W. Bush, finans sektörünü kurtarma planı çerçevesinde ilk olarak kullanılacak 250 milyar dolarlık bölümün nasıl harcanacağına ilişkin bilgi verdi. Beyaz Saray'da kısa bir konuşma yapan Bush, ''bu çabalar, finans sistemini istikrara
kavuşturmak ve ekonominin toparlanmasına yardım etmek yoluyla doğrudan Amerikan halkına yarar sağlamak için tasarlandı'' dedi.

Bush'un açıklamasına göre, federal hükümet, kurtarma paketindeki 700 milyar dolarlık fonun bir bölümünü, hisse alarak bankalara sermaye vermekte kullanacak.ABD Hazine Bakanı Henry Paulson da öncelikli olarak 9 büyük bankanın öncelikle plana katılacağını, söz konusu finansal kuruluşların yeni programda makam tazimatını sınırlayacaklarını kaydetti. AB’nin kriz toplantıları

Avrupa ülkeleriyle birlikte diğer ülkelerde küresel krize karşı çeşitli önlemler aldılar. AB zirvesinde, AB devlet ve hükümet başkanları, 12 Ekimde Paris'te toplanan 15 Euro Bölgesi ülkesi ile ortak paraya 2009 yılı başında geçecek olan Slovakya, küresel ekonomik krizle mücadele için alınan önlemleri onayladı.

Önlemler, zordaki bankalara sermaye aktarımı ve banka borçlanmalarına hazine güvencesi yoluyla, güven bunalımından doğan likidite darlığı sorununun aşılmasını amaçlıyor.

AB üyesi ülkelerin küresel ekonomik krize önlem olarak mevduat garantisinin 50 bin euroya yükseltilmesi konusunda uzlaşmalarının ardından AB Komisyonu bu rakamın 1 yıl sonra 100 bin euroya yükseltilmesini istedi.
Almanya'da Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) ve Cumhurbaşkanı Horst Köhler, bankaların hükümetin hazırladığı 500 milyar euroluk yardım paketiyle ilgili yasayı onayladı.

Almanya'nın toplam bütçesinden yaklaşık bir kat daha fazla olan mali yardım paketi, bankalara ve kredi kuruluşlarına 400 milyar euroya kadar garanti verilmesini öngörüyor.Almanya Ekonomi Bakanı Michael Glos, küresel finansal piyasalardaki belirsizliğe işaret ederek, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin gelecek yıl için yüzde 1,2 olan büyüme tahmininin yüzde 0,2'ye düşürüldüğünü söyledi.

Glos, bu yıl için yüzde 1,7 olan büyüme beklentisinin ise değiştirilmediğini ifade etti. Sarkozy’nin planı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel kriz karşısında zor durumda olan bankalara 360 milyar euroya kadar yardım yapılacağını açıkladı.

İngiltere Hazinesi, Royal Bank of Scotland, HBOS ve Lloyds TSB'nin devletin garantisinde hisse satışı yapmasına, hisselerden alınmayan bölümü bizzat devletin satın almasına karar verildiğini açıkladı. Bu operasyonun devlete maliyetinin 37 milyar sterline kadar yükselebileceği belirtildi.

İspanya, banka kredileri için bu yıl 100 milyar euro garanti edecek. Avusturya hükümeti, sorunlu bankalara 85 milyar euroya (114 milyar dolar) kadar destek vereceğini bildirdi. Yunanistan, bankacılık sistemini ve ülke ekonomisini güçlendirmek için 28 milyar euroluk önlem paketi hazırladı.

Çek hükümeti, bankacılık yasasında yaptığı değişiklikle bankalardaki mevduat garantisini 50 bin euroya çıkardı. İsviçre hükümeti, finansal krize karşı desteklemek için ülkenin iki büyük bankası UBS ve Credit Suisse'ye milyarlarca dolar yardımda bulunacak.

Macaristan’ın durumuUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Macaristan'ın görünümünü, küresel finansal krizin bu ülkenin kredi riskini artırması nedeniyle ''durağan''dan, ''negatif''e indirdi. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Macaristan'ın döviz piyasasına likidite desteği için bu ülkeye 5 milyar euro kredi verdi. IMF de bu ülkeye mali destek vereceğini belirtti.

ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası, mali kurumlara limitsiz ABD doları fonu sağlayacağını açıkladı.

İngiltere'de resmi istatistikler, işsizlerin sayısının Mayıs-Ağustos döneminde 164 bin artarak, 1 milyon 790 bin olduğunu ortaya koydu. Avustralya, ekonomisini küresel finansal krizden korumak amacıyla ekonomiye 7,4 milyar dolar (10,4 milyar Avustralya doları) destek vereceğini bildirdi. Singapur, Malezya ve Hong Kong da banka mevduatlarına garanti getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!