Güncelleme Tarihi:
Alman Anayasa Mahkemesi verdiği "2 BvR 2661/06" dosya numaralı kararla, Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) kararlarının Almanya için bağlayıcı olduğunu vurguladı. 52 yaşındaki bir işçinin kendisine sunulan bir iş sözleşmesinin ABAD'ın “yaşlılara iş alanında ayrımcılık uygulanamaz” şeklindeki kararını ihlal ettiği gerekçesiyle 2003'te açtığı dava Federal İş Mahkemesi'nde görüldü. İş Mahkemesi “ABAD Kararları Almanya için bağlayıcı” şeklindeki kararla davacı işçiye hak verdi. Ancak işveren karara itiraz ederek konuyu Karlsruhe'deki Federal Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
Karar iptal edildi
Davayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, ABAD kararlarının tüm AB ülkeleri dolayısıyla Almanya için de bağlayıcı olduğuna karar verdiği gibi adeta hukuk dersi verircesine, “ABAD Kararlarını bizlerin kontrol etme yetkisi yoktur” dedi. Bu kesin ifadeyle ABAD kararlarının bağlayıcı niteliğini vurgulayan Anayasa Mahkemesi, 52 yaşındaki davacı işçi ile ilgili Federal İş Mahkemesi'nin verdiği kararı tasdik etti.
Türkler için önemli
Alman Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı Türkler içinde büyük önem taşıyor. 1/80 Türkiye-AET (AB) Ortaklık Konseyi Kararları'na dayanarak şimdiye kadar bir çok konuda Türkler'in özel haklara sahip olduğunu onaylayan ABAD'ın kararlarının Almanya'yı bağlamadığını önü süren Almanya, ABAD'ın Türklere ek hak getiren kararlarını uygulamakta şimdiye kadar diretiyordu. Özellikle Türkler'in vize muafiyeti, oturum hakları konusunda alınan sayısızca ABAD kararı otomatikman uygulamaya koymayan Almanya'nın Anayasa Mahkemesi'nin bu kararından sonra nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.
Hakların önü açılacak
Hamburg'daki Avrupa Hukuku uzmanı avukat Ünal Zeran Anayasa Mahkemesi'nin kararının tüm mahkemelere ve hükümete yönelik mesaj niteliğinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Şimdiye kadar alt mahkemelerden ABAD'a taşınan davalar oldu. Anayasa Mahkemesi bugüne kadar hiç bir davayı yorumlanmak üzere ABAD'a göndermedi. Zira ABAD, verdiği kararlarının bağlayıcı niteliğinden şüphe duymuyor. Umarım Anayasa Mahkemesi'nin kararı, Almanya'nın tüm ABAD kararlarını uygulamak zorunda olduğunu gerçeğini siyasi sorumluların gözlerini açar.”
Zeran, hükümetin Anayasa Mahkemesi'nin kararı dikkate almaları durumda Türkler'in AB hukukundan doğan haklarının uygulanmasının önünün açılacağını belirtti.