Avrupa, enerji için harekete geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa, enerji için harekete geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2008 09:33

Rus gazına olan bağımlılığından kurtulmaya çalışan Avrupa yeni petrol ve doğalgaz sahaları arayışını ocak ayından itibaren hızlandırıyor. İşin başını ise Almanlar çekiyor.

Haberin Devamı

The International Herald Tribune'da yer alan bir habere göre, Almanya'nın Jeobilim araştırma merekz GFZ oacak ayından itibaren Avrupa'daki doğalgaz sahalarının haritasını çıkarmayı amaçlayan 6 yıl sürecek bir projeye başlıyor. Bu proje kapsamında Alman bilimadamları İsveç'ten Polonya'ya kadar tüm Avrupa ülkelerinde potansiyel doğalgaz üretim olasılıklarını araştıracak.

Avrupanın üretim potansiyeli yüksek bir çok sahası olduğu bilinirken, önümüzdeki ocak ayında hızlanacak olan çalışmaların İsveç, Hollanda ve Almanya'da ilk olarak başlayacağı daha sonrasında ise Avusturya Fransa ve Polonya gibi ülkelerde de petrol ve doğal gaz potansiyelinin araştırılacağı belirtiliyor.

Avusturyalı enerji devi OMV, Viyana'da doğalgaz aramaları için bir süredir test çalışmaları yürütüyor. RoyalDutch Shell de İsveç'in güneyinde arama çalışmaları yapıyor. Polonya'da ise Lane Energy Poland isimli kuruluş ise ekim ayında aldığı izinin ardından 405 bin hektarlık bir alanda doğalgaz sahalarının üretim potansiyelleri üzerinde çalışmalarını hızlandırmış durumda.

Merrill Lynch uzmanlarına göre ise Avrupa'nın enerji alanındaki bu atılımı şu an için olmasa da önümüzdeki 10 yıl içinde üretim anlamında bir farklılık yaratabilecek.

OMV, 1930'lardan bu yana milyonlarca varil petrolün çıkarıldığı Viyana sahasında doğalgaz araştırmalarını yürütüyor. Mart ayında enerji alanında tanınan düşünce kuruluşu Platts'in Uluslararası Doğalgaz Raporu için görüş veren OMV yöneticilerinden Aşık Hüseyin, Viyana sahasındaki doğalgaz rezervinin "elle tutulana yakın" olduğunu belirtmiş, buna karşılık ABD'nin petrol ve doğalgaz merkezi Teksas'dakine kıyasla işlerinin daha zor olduğunu çünkü doğalgazın daha derinde olduğunu söylemişti.

Doğalgaz rezervleri ne kadar derindeyse, doğalgazın piyasaya çıkış maliyeti de o kadar yükseliyor. Rusya'nın devlete ait doğalgaz şirkleti Gazprom uzun yıllardır Avrupalının doğalgaz tedarikinde tekel konumda bulunuyor. Bu da Rusya'nın her yıl fiyat pazarlığında elinin biraz daha güçlenmesini sağlıyor. Hatta fiyat konusunda anlaşmazlık yaşandığı zaman daha önceki yıllarda görüldüğü gibi Rusya doğalgaz vanasını kapatıp Avrupa'yı doğalgazsız bırakmakla bile tehdit edebiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!