Avrupa’da seçim heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da seçim heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2009 12:18

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkede 4 ile 7 Haziran tarihleri arasında seçimler var. Yaklaşık 375 milyon seçmenin bulunduğu 27 AB üyesi ülke 5 yıllığına Avrupa Parlamentosuna 736 milletvekili gönderecek.

Haberin Devamı

AVRUPA seçimleri için geriye sayım başladı. İki hafta sonra 27 AB üyesi ülkede seçimler yapılacak. Ekonomik krizin gölgesinde 4 ile 7 Haziran tarihleri arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri Almanya’da 7 Haziran’da olacak. Yaklaşık 375 milyon seçmenli AB’de 5 yıllığına 736 milletvekili seçilecek. Avrupa Parlamentosu’na Almanya 99, Fransa 72, Hollanda 25, Belçika 22, Avusturya 17, Danimarka 13 milletvekili gönderecek. Avrupa Parlamentosu seçimleri için yüzde 5 barajı bulunuyor. Seçimlerde ülke genelinde yüzde 5 oy alan siyasi partiler Avrupa Parlamentosuna girebilecek. Almanya’da 31 siyasi parti ve gruptan bin 196 aday Avrupa Parlamentosu’na girmek için yarışıyor. SPD, CDU, CSU ve Yeşiller’in yanında Sol Parti de bu seçimlerde yüzde 5 barajını yakalayabilmek için mücadele ediyor. 5 yıl önceki seçimlerde seçime katılımın yüzde 43 olduğu Almanya’da seçimlerin tatile denk gelmesi nedeniyle CSU yüzde 5 barajını tutturamayacağı korkusu yaşıyor.


İlgi düşük

Haberin Devamı

Tüm Avrupa ülkelerinde Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılımın düşük olması bekleniyor. Katılımın düşük geçmesinde ekonomik krizin yanında siyasi partilerin AB’yle ilgili ilginç konuları gündeme getirememesi ve seçim kampanyalarının sönük geçmesi şimdiden gerekçe olarak görülüyor. Fransa’da Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin partisi UMP’nin katılımın düşük olmasından yararlanacağı ve birinci parti çıkacağı tahmin ediliyor. Avusturya’da ise aşırı sağcı parti FPÖ, Türkiye’nin AB üyeliğini veto edecekleri kampanyasıyla oy toplamaya çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!