Avrupa Birliği’nin geleceği tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Birliği’nin geleceği tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2018 09:54

Almanya’da hükümetin küçük ortağı ve İçişleri Bakanı Seehofer, Başbakan Merkel’in tüm uyarılarına rağmen mülteci göçüne karşı sınırda ulusal önlemler alınması talebinde direndi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin geleceği tehlikede
BAŞBAKAN Merkel, İçişleri Bakanı’nı, ‘ulusal önlem, Avrupa’da domino etkisine ve AB’nin dağılması tehlikesine yol açar’ diye ikaz etti.

Ancak Seehofer, istifa tehdidiyle, ‘gerekirse hükümet dağılır’ diye Merkel’e şantaj yaptı.

Merkel, hükümeti kurtarmak pahasına geri adım attı.

İçişleri Bakanı’nın Almanya sınırında ‘mülteci transit merkezleri’ kurularak sınırdan geri çevrilmesi talebine sonunda “Evet” dedi.

Kavga, sadece iki kardeş parti arasında derin yaralar açmakla kalmadı. Merkel’in ve Almanya’nın AB içindeki gücünü de zayıflattı.     

*

İki kardeş parti arasındaki uzlaşmaya henüz hükümetin üçüncü ortağı SPD onay vermedi.

Eğer SPD onay verirse;

Haberin Devamı

* Almanya mülteci rotası Avusturya sınırında transit merkezleri kuracak,

* Gelen mülteciler bu kapalı merkezlerde tutulacak, 

* Akdeniz’de ölümü göze alarak, İtalya’ya gelen ve oradan Avusturya üzerinden Almanya’ya giriş yapan mülteciler sınırdan geri çevrilecek.

Almanya’nın uygulamaya koymak istediği yeni sınır politikasına Avusturya hemen tepki gösterdi. Avusturya Başbakanı Kurz, “Almanya böyle bir uygulamaya geçerse, biz de kendi sınırlarımızı kontrol altına alırız” dedi.

Bu şu anlama geliyor;

Avusturya, mülteci rotası güney sınırlarındaki İtalya ve Slovenya sınırlarında, özellikle Brenner’de sıkı kontroller başlatacak. Avusturya sınır polisi İtalya üzerinden gelen mültecileri geri İtalya’ya gönderecek. 

*

Avusturya’nın açıklamasına İtalya’dan cevap gecikmedi.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, “Avusturya kendi sınırını kapatmak isterse, biz de kendi sınırımızı kapatırız” dedi.

Tam bir domino etkisi.

Sınır kontrollerinin başlaması, AB’nin temeli olan, serbest dolaşımı güvence altına alan Schengen’in sonu demek.

*

Dün Alman Parlamentosu’nda bütçe tartışması vardı. Ancak bütçe tartışması hükümetle mülteci politikası üzerine bir hesaplaşmaya dönüştü.

Aşırı sağcı parti AfD, Başbakan Merkel’in istifasını istedi. Merkel ise “Avrupa’nın varlığını göç sorunu berileyecek” uyarısını yineledi.    

Haberin Devamı

Ancak Almanya’nın kendi sınırında kontroller başlatması, Avrupa’nın kaderini belirleyen ilk adım olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!