Güncelleme Tarihi:
Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’a İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen 10 ay hapis cezası, Avrupa basınında da geniş yer buldu. Başta Fransa, Almanya ve İsviçre’deki gazete, dergi ve internet portalları haberi ‘dünyanın önde gelen piyanisti ülkesinde hapis cezasına çarptırıldı’ başlığıyla duyurdu. Avrupa medyası Say’a sözde İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezası verildiğini bildirdi. Avrupa’da Türkiye hakkında çıkan olumsuz haberlere ilk günden itibaren okuyucular da mektuplarıyla destek verdi. Çoğu gazeteler Almanya turnesinde olan Fazıl Say’ın büyük ihtimalle Japonya’ya yerleşmeyi düşündüğünü yazdı. Fransız gazeteleri Le Figaro, Dernieres de Nouvelles, D’Alsace, Alman gazete ve internet portalları Die Welt, Der Tagesspiegel, Politically In Correct, ünlü piyanistin hapis cezasına geniş yer verdi.
Piyano çalmaktan değil hakaretten cezalandırıldı
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, piyanist ve besteci Fazıl Say’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili soruya “Onlarla bizi meşgul etmeyin” yanıtını verdi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Say’ın piyano çalıp sanatı icra etmekten değil hakaret ve aşağılamadan cezalandırıldığını savundu. Bozdağ, Say’a verilen 10 aylık hapis cezasına ilişkin gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:
GURUR DUYUYORUZ AMA
“Sayın Say iyi bir sanatçı, dünya çapında bir sanat icra ediyor ve kabul görüyor, biz de bundan gurur duyuyoruz. Sanatını icra etmesinden bütün Türk milleti gurur duyuyor, memnun oluyor ama iddianamede bahsedilen konular sanatla ilgili konular değil. Küfür etmek, başkalarının değerlerini aşağılamak, inandığı şeylere hakaret etmek sanatçı ruhu ile bağdaşmayacak ve bir sanatçıya yakışmayacak işlerdir.”
TANRIKULU: KABUL EDİLEBİLİR YÖNÜ YOK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, piyanist ve besteci Fazıl Say’ın hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili, “İnsan hakları kapsamında kabul edilebilir hiçbir yanı olmayan bu kararın asıl muhakemesini vicdanlar ve tarih yapacaktır” dedi. Tanrıkulu, yazılı açıklamasında, Say’ın yüzyıllar öncesine ait bir cümle yüzünden, 10 ay hapis cezasına mahkum edildiğini savundu. “İnsan hakları kapsamında kabul edilebilir hiçbir yanı olmayan bu kararın asıl muhakemesini vicdanlar ve tarih yapacaktır” görüşünü savunan Tanrıkulu, kültüre, sanata, sanatçıya sahnelerde kendini ifade etme özgürlüğü tanınması gerektiği belirtti.