Avrupa Anayasası’na onay yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Anayasası’na onay yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2005 00:00

Federal Anayasa Mahkemesi, Federal Meclis’te 12 Mayıs’ta yapılacak oylamayı engellemek amacıyla CSU milletvekili Peter Gauweiler’in yaptığı başvuruyu geri çevirirken, Başbakan Gerhard Schröder, eyalet başbakanlarının desteğini aldı.

Haberin Devamı

Federal Anayasa Mahkemesi, Almanya’da Avrupa Anayasası için referanduma gidilmesi yolunu kapattı. Mahkeme, Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) milletvekili Peter Gauweiler’in Federal Meclis’te 12 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Anayasası oylamasını engellemek ve referandum yolunu açmak amacıyla yaptığı başvuruyu geri çevirdi.

Federal Anayasa Mahkemesi, Avrupa Anayasası’nın içeriğine karşı dava açılabileceğine, ancak Federal Meclis’te görüşülmesinin ve oylanmasının engellenmesi için böyle bir dava açılmasının mümkün olmadığına karar verdi.

Gauweiler’in avukatı, Avrupa Anayasası’nın Almanya Federal Cumhuriyeti Anayasası ile bağdaşmadığını ileri sürerken Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

Schröder´e destek




Gerhard Schröder
Başbakan Gerhard Schröder’in önceki akşam Sosyal Demokrat Partili (SPD) Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, Rheinland Pfalz Eyalet Başbakanı Kurt Beck, CSU’lu Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber ve Hıristiyan Demokrat Birlikli (CDU) Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı Günther Oettinger’le yaptığı görüşmede Avrupa Anayasası üzerinde duruldu.


Schröder, eyalet başbakanlarına AB ile ilgili konularda eyalet hükümetlerine zamanında bilgi verip görüşlerini alma sözü verdi. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Bayvera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber, ``Eyaletler lehine önemli iyileştirmeler oldu’’ dedi.

Stoiber, 27 Mayıs’ta Eyaletler Meclisi’nde yapılacak oylamada Avrupa Anayasası’nı onaylayacakları sinyali verdi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!