Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, haftasonu Akdeniz'de 700 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Avrupa Birliği'ne (AB) göçmenler konusunda "çok yönlü, daha cesur ve hisli" bir tutum sergilemesi çağrısında bulundu.
"Bu son trajedinin ardından dehşete kapıldım ama şaşırmadım. Son yaşanan ölümler ve yüzlercesi ne yazık ki önceden öngörülmüştü" diyen Zeyd, İtalya’nın uygulamaya 2014 yılında son verdiği göçmen kurtarma operasyonu "Mare Nostrum"un hayat kurtarmada daha cesur ve başarılı olduğunu, onun yerini alan AB'nin "Triton" operasyonunun ise bu amaca uygun olmadığını ifade etti.
Zeyd, "Avrupa dünyanın en savunmasız göçmenlerine sırtını dönüyor ve Akdeniz'in büyük bir mezara dönüşmesi riskini alıyor. Avrupa ekonomisinin toplumunun düşük vasıflı işçilere ihtiyacı var ve göçmenler buna katkıda bulunmak için çırpınıyor" ifadelerini kullandı.
Zeyd şöyle devam etti:
"Politikacıların caydırıcı kararlar alma yaygarasına katılmak yerine cesur liderlik göstermesinin zamanı geldi. Bu politikalar işe yaramayacağı gibi, insan yaşamı ve insan hakları açısından da kabul edilemez. Avrupa hükumetlerinin, toplumları zehirleyerek yabancı düşmanlığına iten, ileriyi göremeyen kısa vadeli politik reaksiyonları bir kenara bırakarak hayat kurtarmaya öncelik vermesi için bu şekilde daha kaç trajedi yaşanması gerek."
Uluslararası Göç Örgütü, Akdeniz'de kaçak göçmenleri taşıyan bir teknenin daha bugün battığını, olayda ilk belirlemelere göre 20 kişinin öldüğünü ve üç tekneden imdat çağrısı geldiğini açıklamıştı.
Akdeniz'de hafta sonu meydana gelen kazada ise Libya açıklarında yüzlerce kaçak göçmeni taşıyan bir tekne batmış, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, içinde 950 kişinin bulunduğu düşünülen teknenin batmasının ardından bunun Akdeniz tarihinin en büyük faciası olabileceğini söylemişti. Kazadan sonra yüzlerce kaçak göçmenin kaybolduğu açıklanmış, bu sayının en az 700 civarında olabileceği bildirilmişti.