Avrasya Sivil Toplum Forumu

Güncelleme Tarihi:

Avrasya Sivil Toplum Forumu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2011 00:00

Sivil örgütlenme(ler), çağımızın en etkili ve yönlendirici toplumsal girişimleridir. Fakat, hızla gelişen ve değişen dünya şartlarında her alanda, özellikle insan hakları alanında yeterince örgütlendiğimiz söylenemez.

Haberin Devamı

Avrupa’dan Asya’ya kadar geniş bir coğrafyayı kapsayan yeni bir sivil oluşum hayata geçiriliyor. Avrasya Sivil Toplum Forumu(ASTOF).

İlk hazırlık toplantısı, UETD - Hollanda (Avrupalı Türk Demokratlar Birliği - Hollanda) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin (EkoAvrasya - Türkiye) ortak girişimiyle Makedonya’nın Ohri şehrinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye ve Hollanda başta olmak üzere Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Romanya ve Bosna - Hersek’ten sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldılar. Toplantıda ağırlıklı olarak Avrasya coğrafyasındaki demokratikleşme hareketleri, sivil toplum girişimleri, uluslararası ilişkiler, siyasi katılım ve çok kültürlülükkonuları ele alındı. Kısaca; hepimizi çok yakından ilgilendiren güncel konular...

UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör, toplantının açış konuşmasında 21. yüzyılda ortak çalışmanın önemine vurgu yaparak gayelerini özetledi: “Uluslararası etkinlikler yapan sivil toplum kuruluşlarının sorumluluğu gereği dünyadaki yeni gelişmeler karşısında, yeni politikaların belirlenmesi ve bölgesel sorunların çözülmesine katkıda bulunmak gerekmektedir. İşte bundan hareketle kendi coğrafyamız olan Avrasya’da gelişen ve şekillenen yeni oluşumlara katkı sağlamak insani bir görevdir.’

EkoAvrasya Derneği Başkanı Hikmet Eren de, çağımızda yaşanan değişimleri doğru okumak gerektiğine dikkat çekti: ’’Makedonya’nın Ohri şehri uluslararası kararların alınmasına ev sahipliği yapmasıyla bilinen bir merkezdir. İşte biz de bugün burada bir araya gelerek Avrasya’nın geleceği ile ilgili kararlar alarak, çağımızda yaşanan değişimi okumak ve bu süreçte sivil toplum kuruluşları olarak etkin bir aktör olmak istiyoruz.”

SONUÇ BİLDİRİSİ

Dört gün süren toplantıda alınan kararlar “sonuç bildirisi” olarak yayınlandı:

“- Küreselleşme, sivil toplum kuruluşlarına yeni sorumluluklar yüklemiştir. Gelişmelere duyarlı olan katılımcılar olarak Avrasya coğrafyasında cereyan eden değişim sürecinde etkin rol almak ve etkin aktör olmak gerekmektedir.

- İçinde yaşadığımız ülkelerin ve toplumların kalkınması için inovatif (yenileşimci) projeler üreterek uluslararası çalışmalar gerçekleştirilmeli ve bölge barışına katkı sağlanmalıdır.

- Çatışma yerine farklılıklarla birlikte işbirliği yaparak bilgi, kapasite ve tecrübe paylaşımı yapılmalıdır.

- Uluslararası arenada temsil edilmeyen veya sesini duyuramayan Avrasya sivil toplum kuruluşlarının sözcüsü olmak noktasında gayret gösterilmelidir.

- Sivil toplum kuruluşları olarak Avrasya’da sosyal barış, istikrar ve refahın pekiştirilmesine çok yönlü katkılar sağlanmalıdır.

- Avrasya’da etkin olan sivil toplum kuruluşları arasındaki dayanışmayı, bölgesel işbirliğini güçlendirecek şekilde etkin faaliyet göstermelerine katkı sağlanmalıdır.

- 2011 yılı içerisinde UETD - Hollanda Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Avrupa Entegrasyonu ve Konya Kriterleri’ projesi Avrasya coğrafyasında da uygulanmalıdır."

Avrasya Sivil Toplum Forumu’nun ikinci hazırlık toplantısı Eylül 2011’de Bakü/Azerbaycan’da yapılacak ve 3 6 Ekim 2011 tarihleri arasında ise Ankara/Türkiye’de düzenlenecek toplantıda kuruluşu ilan edilecek.

TÜRK DÜNYASINA HİZMET PLAKETİ

Avrasya Sivil Toplum Forumu’nun hayata geçirilmesinde Veyis Güngör’ün büyük emeği var. Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi müdürü olan Veyis Güngör, aynı zamanda UETD Hollanda başkanlık görevini de yürütüyor.

Veyis Güngör’e, Türk dünyası ve akraba topluluklar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için gösterdiği gayretlerden dolayı EkoAvrasya tarafından “Türk Dünyasına Hizmet Plaketi”verildi.

Veyis Güngör, törende yaptığı konuşmasında hizmet anlayışını dile getirdi: “Çağımız bireyinin sorumluluğu eskiye göre daha ağırdır. Çeşitli iletişim araçlarıyla, dünyanın her hangi bir yerindeki gelişmeden anında haberdar oluyoruz. Bu ise bize yeni sorumlulukları beraberinde getiriyor. Bilginin, tecrübenin, var olan imkanların bir sadakası vardır. Bunu vermekle, devretmekle, ulaşabildiğimiz her yere elimizi uzatmakla yükümlüyüz. Ait olduğumuz, beslendiğimiz, bizi biz yapan değerler bize böyle bir misyonu veriyor. Bunun idraki içinde olarak, yeni hedeflere doğru koşmalıyız. Tarihsel gelişmeler bize, Anadolu insanına yeniden bir sosyal sorumluluk yükledi. Günümüzde artık bir çok insan çifte aidiyete sahiptir. Çoklu ve zengin kimliklere sahip olan bu insanların, sınır ötesi etkinlikler yapması, küresel gelişmeler doğrultusunda yeni ufuklara koşması ve sosyal ağlar kurarak, ait olduğu kültürün insanlarına ve yaşadığı ülkenin kalkınmasına hizmet etmesi en tabii bir etkinliktir.”

Avrasya Sivil Toplum Forumu’nun, Avrasya coğrafyasında sivil örgütlenme bilincinin güçlendirilip yaygınlaştırılmasına ve böylece aynı dili konuşan, aynı ideali ve heyecanı paylaşan soydaşlar ve akraba toplulukları arasında yardımlaşma, dayanışma, daha yakından tanışma ve kaynaşmanın sağlanmasına önemli katkılarda bulanacağına inanıyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!