Güncelleme Tarihi:
MERİÇ Nehri kıyısında Auschwitz Kampı’nda yaşamını yitiren 3 bine yakın Roman anıldı. Program, hayatlarını kaybeden Romanlar için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Anmaya, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökhan Ilgaz, Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak ve yönetim kurulu üyeleri, Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Turan Şallı ve grup üyeleri ile Roman vatandaşlar katıldı. Etkinlikte konuşan Rektör Yardımcısı Zafer, hayatını kaybedenleri rahmet ve minnetle andığını belirterek, “Bu yapılan anma, inşallah sayenizde geleneksel hale gelir. Trakya Üniversitesi de bu konulara her zaman destek oldu” dedi.
‘UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ’
Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak ise Romanların Edirne’de önemli bir nüfus yoğunluğu bulunduğunu vurgulayarak, “Birçok zaman bayramlarında, neşeli günlerinde, sevinçlerinde hep beraber onlarla birlikte neşelerini, sevinçlerini paylaştık. Ancak bugün Roman insanlarının en üzücü günlerinden birisi. Bugün ‘Porajmos’ diye tanımlanan Roman soykırımının 78’inci yıl dönümü. 1944 Nazi Almanyası'nda faşizmin bir gecede 3 bine yakın insanı, başta kadın, çocuk ve yaşlılar olmak üzere katlettiği bir gün. Tarihçilerin söylediğine göre, İkinci Dünya Savaşı’nda 200 ila 800 bin arasında Roman insan soykırıma maruz kaldı. Bu bir insanlık suçu, soykırım. Bu aslında faşizmin gerçek yüzü. Çünkü bu insanların hiçbir suçları yoktu. Sadece Roman oldukları için katledildiler. Bizler bugünü unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu.
‘TÜM SOYKIRIMLARI KINIYORUZ’
Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Turan Şallı da 2-3 Ağustos 1944’te Nazi Almanyası tarafından 3 bin Roman’ın Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı’nda gaz odalarında katledildiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi rejimi ve iş birlikçilerin desteğiyle 500 bin Roman ve Sintinin katledildiğinden söz edilmektedir. Bazı araştırmalara göre sayı 1.5 milyonu bulmaktadır. Maalesef halen Avrupa coğrafyasında soykırımları farklı hadiselerle görmekteyiz. 1992 yılında Srebrenitsa katliamında etnik kimliğinden dolayı 8 binden fazla Boşnak katledilmiştir. Hem de demokrasi ve insan haklarının merkezinde. Tüm etnik kimliklerin uğradıkları soykırımları kınıyor, devleti yönetenleri ve halkları, ‘soykırım insanlık suçudur’ bilinci altında vicdanen duyarlı olmaya davet ediyoruz.”
Konuşmaların ardından Şallı ve katılımcılar, Meriç Nehri’ne rengarenk çiçeklerden oluşturulan çelenk ve Romanların uluslararası bayrağını bıraktı.