Atatürk'ün evine ziyaretçi akını

Güncelleme Tarihi:

Atatürkün evine ziyaretçi akını
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2009 12:37

Atatürk'ün doğup gençlik yıllarını geçirdiği Selanik'teki Pembe ev her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Müze olarak kullanılan evi benimseyen Selanikliler, Mustafa Kemal'in anısına saygı göstererek kentlerine gelen Türk turistlere misafirperverlik örneği gösteriyorlar.

Haberin Devamı

Fotogaleri: ATATÜRK'ÜN SELANİK'TEKİ EVİ

YUNANİSTAN'ın Selanik kentinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü "Pembe Ev", Türkler'in olduğu kadar Yunanlıların da ilgi odağı. Kent merkezinde, Aya Dimitriya Mahallesi, Apostolu Pavlu Caddesi'ndeki ev, Türk konsolosluk binasının hemen bitişiğinde. İki bina da aynı bahçeyi paylaşıyor. Etrafı ise duvarla örülü. Evin ön cephesi trafiğin yoğun olduğu caddeye bakıyor. Yunanlar Atatürk'ün evini benimsemiş. Kime sorsanız hemen size caddeyi tarif ediyor. Türk olduğumuzu öğrenince bizi Türkçe selamlayan bile var. Atatürk'ün anıları ile dolu bu tarihi binayı görmek için Selanik'e geldiğimizde, kendimizi Türkiye'de gibi hissettik.



MUSTAFA KEMAL'E Mİ GELDİNİZ?



Selanik merkezinde Apostolu Pavlu Caddesini sormak üzere bir kafeye girdik. Burada İngilizce adresi sorduk. Caddeyi duyan yaşlı Yunanlar "Siz Mustafa Kemal'in evini görmeye mi geldiniz" dediler. Türkiye'den geldiğimizi söyleyince ise kısa bir sohbete başladık. Almanya'da yaşadığımızı öğrenen bir emekli "Ben de yıllarca Almanya'da çalıştım" diyerek bizimle Almanca konuşmaya başladı. "Bir Türk olarak Selanik'te bulunmak nasıl bir duygu" sorusunu yönelterek düşüncelerimizi sordular. Biz ise Selanik'in çok güzel bir kent olduğunu, Yunanlılar'ın çok misafirperver olduğunu belirterek Almanya'da da çok sayıda Yunan dostomuz olduğunu söyledik. Bu düşüncelerimiz Yunanlıları sevindirdi. Bize gideceğimiz adresi tarif eden emekli "Selanik güzel. Ama İstanbul daha da güzel" diyerek bizi uğurladı.

Haberin Devamı


2. KATTA DOĞDU



Atatürk'ün bugün müze olarak hizmet veren evini gezmek için öncelikle Türk konsolosluğunun zilini çaldık. Görevli bizi içeriye alarak bu tarihi binayı gezdirmeye başladı. Atatürk'ün evi 1870 yılından önce yaptırılmış. Atatürk 1881 yılında pembe renkteki bu evin ikinci katında, ocaklı odada doğmuş. Ali Rıza Efendi’nin ölümünün ardından (1888) Mustafa Kemal, annesi Zübeyde ve kardeşleri bu evden taşınmışlar. Ev daha sonra el değiştirmiş. Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yıldönümü (29 Ekim 1933) dolayısıyla önce duvarına "Atatürk'ün doğduğu ev" diye bir plaket yerleştirilmiş, daha sonra ise evin anahtarları Türkiye'nin Selanik Konsolosluğuna verilmiş.

Haberin Devamı


20 BİN KİŞİ GELİYOR



Konsolosluk görevlisi, her yıl yaklaşık 20 bin kişinin Atatürk Müzesi'ni ziyaret ettiğini söylerken "Ziyaretçilerin çoğu Türkiye'den. Ancak Yunanlılar da bu evi görmeye geliyorlar. Bugüne kadar değişik milletlerden insanları burada ağırladık" diyor. Binanın içi Atatürk'ün fotoğrafları, giysileri ile süslenmiş. Binanın eski halini gösteren fotoğraflara da rastlıyoruz. Merdivenin üzerine asılan bir çerçevenin içindeki el çizimi dikkatimizi çekiyor. Görevli, bunun Atatürk'e ait olduğunu söylüyor bize.



EŞYALAR TÜRKİYE'DEN GETİRİLDİ



Pembe Evin içindeki eşyaların Türkiye'den özel olarak getirildiği, Atatürk ve ailesinin evde yaşadığı döneme uygun olarak seçildiği kaydediliyor. Evin Türk Konsolosluğuna verilmesinin ardından 1947 yılında konsolosluk binasının da Pembe Evin hemen yanına yapıldığını ve konsolosluk binasının da uyum sağlaması için aynı renge boyandığını öğreniyoruz.

Haberin Devamı


UĞRAMAYA DEĞER



Yaz sezonunda binlerce Avrupa'lı Türk, karayolunu kullanarak Yunanistan üzerinden Türkiye'ye gidiyor. Pembe Evin bulunduğu Selanik kenti bu güzergah üzerinde. Otobandan Selanik'e girilmesi ve eve ulaşılması en fazla 30 dakika sürüyor. Bu nedenle Atatürk'ün doğduğu evi görmek isteyenere bu ziyareti tavsiye ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!