Ataşe sorununa dilsiz çözüm

Güncelleme Tarihi:

Ataşe sorununa dilsiz çözüm
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 12:35

Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa’da boş bulunan eğitim ataşeliklerine yakında atamayapacak. Ancak atamaları kolaylaştıran yeni yönetmelik, yabancı dil bilmeyen vebakanlık mensubu olmayan ataşelerin atanmasının da yolunu açıyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’da uzun süredir boş olan eğitim ataşeliklerine, önümüzdeki yılın başından itibaren atamalar yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurt dışı teşkilatı kadrolarına eğitim müşaviri ve eğitim ataşesi olarak atanacak personele ilişkin yönetmelik 16 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik, eski uygulamaya eklenen bir maddeyle atamaları kolaylaştırdı.

Eğitim ataşelikleri için aranan dil ve mesleki yeterlilik gibi kısmen çok ağır koşullar yeni yönetmelikteki bir maddeyle aşıldı. Eskiden ataşe adaylarından çok iyi derecede İngilizce, Almanca ya da Fransızca bilme ve üst düzey yöneticilik şartı aranıyordu. Şimdi ise Milli Eğitim Bakanlığı’nda üst düzey bir görevli ya da eğitim fakültesi öğretim üyesi, yabancı dil bilgisi de dahil hiç bir şart aranmadan sınav da yapılmadan ataşe olarak atanabilecek.

Çelişkili yönetmelik

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurt dışı teşkilatı kadrolarına eğitim müşaviri ve eğitim ataşesi olarak atanacak personele ilişkin yönetmelikte söz konusu görevler için aranan şartlar, aynı yönetmeliğin 19’uncu maddesinde yok sayılıyor. Özellikle yabancı dil konusunda şartların belirlendiği 7’nci maddede ataşe adaylarının yabancı dil düzeyleri bazı şartlara bağlanıyor. Bu maddede şöyle deniliyor:

“Yönetmelik kapsamındaki kadrolara sürekli görevle atanabilmek için öncelikle görev yapılacak ülkenin resmi dilinden olmak üzere Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, Rusça dillerinden birinde veya görev yapılacak ülkenin resmî dilinde Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az yetmiş puan alınması veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olunması şarttır. Yurt dışında Almanca, Fransızca veya İngilizce dillerinden birinde veya görevlendirileceği ülkenin resmî dilinde eğitim yapan üniversitelerde doktora yapmış olanlar yabancı dil şartını yerine getirmiş sayılır.”

19’uncu maddede yok

Ancak 7’nci maddedeki bu şart, 19’uncu madde ile etkisizleştiriliyor. 19’uncu maddede şöyle deniliyor:
“Bakanlık kadrolarında Müsteşar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Müsteşar Yardımcısı, Rehberlik ve Denetim Başkanı, Strateji Geliştirme Başkanı ve Genel Müdür kadrolarında asaleten görev yapmış olanlar ile üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğretim üyesi olarak görev yapmış olanlar, eğitim müşavirliği ve eğitim ataşeliği kadrolarına 5’inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri ile 7’nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartlar aranmaksızın ve yazılı sınav ile mülakata tâbi tutulmaksızın atanabilirler.” Yeni yönetmeliğe göre Milli Eğitim Bakanlığı personeli dışından da ataşe atanabilecek.

Kadrolar bekliyor

Avrupa ülkelerindeki onlarca eğitim ataşeliği ve müşavirliği atama bekliyor. Sadece Almanya’daki 13 başkonsolosluğun hiç birinde eğitim ataşesi bulunmuyor. Köln, Essen, Düsseldorf gibi başkonsolosluklarına ise dört yıla yakın süredir atama yapılmadı. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği makamına da uzun süredir atama bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!