Güncelleme Tarihi:
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Atatürk, ölümünün 70. yılında başta Başkent Ankara olmak üzere tüm yurtta yapılacak törenlerle anılacak. Anma törenleri Anıtkabirde saat 08.35de başlayacak. Törenler kapsamında ilk olarak Anıtkabire çelenk koyma töreni yapılacak. 08.35de korteje dahil zevatın Anıtkabirdeki Aslanlı yol başında yerlerini alacak ve 08.50de Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün katılımıyla yürüyüş başlayacak. Büyük Önder Atatürkün yaşama gözünü yumduğu saat olan 09.05de Cumhurbaşkanı Gül Atatürkün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulunulacak, ardından İstiklal Marşı okunacak.
Büyük Önderin son nefesini verdiği an olan 09.05de ise tüm yurtta, sirenler çalacak ve hareket halinde olan tüm yurttaşlar bulundukları yerde saygı duruşunda bulunacak.
Cumhurbaşkanı Gülün özel defterin imzalanmasının ardından korteje dahil olmayan sivil ve askeri öğrenciler mozole önünde saygı geçişi yapacak. Saat 11.00de ise Anıtkabir halka açılacak.
Anıtkabirin yanı sıra Ankaradaki törenler kapsamında Ulus Anıtı, Sıhhiye Zafer Anıtı ve Atatürk Orman Çiftliği Anıtına da çelenk koyulacak. Aynı zamanda bütün resmi, özel kurum ve kuruluşlarda güneşin batışına kadar bayraklar yarıya indirilecek. Tüm resmi ve özel okullarda Atatürk için törenler düzenlenecek.
DOLMABAHÇEDEKİ ODASINDA DA TÖREN
Atatürkün saat 9.05te hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayındaki odasında da anma töreni gerçekleştirilecek. Anma törenine mülki, askeri ve idari erkan, sivil toplum örgütleri katılacak. Tören için 10 Kasım günü saat 08.00de sarayın kapıları ziyarete açılacak. Atatürkün odasında gerçekleştirilecek resmi tören, Muayede Salonuna konulan ekranlardan izlenebilecek. Bahçede bekleyen ziyaretçiler için çadır kurulacak, ayrıca Daire Başkanlığı binası alt katında bulunan 'Belge ve Fotoğraflarla Atatürk ve Milli Saraylar Sergisi" ücretsiz gezilebilecek.
ANMA TOPLANTILARI, FİLM GÖSTERİMLERİ
Atatürkün ölümünün 70. yılı nedeniyle resmi törenlerin yanı sıra birçok anma toplantısı da düzenlenecek. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığında yapılacak törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural bir konuşma yapacaklar.
Atatürkü ve Kurtuluş Savaşını anlatan 'Kurtuluş" ve 'Sarı Zeybek" filmleri OR-AN Halk Kütüphanesi, Cebeci Halk Kütüphanesi, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi ve Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesinde 16 Kasıma kadar gösterilecek. Yine aynı tarihler arasında söz konusu kütüphanelerde Atatürk konulu kitaplar ve süreli yayınların sergisi açık olacak.
ADOBTAN 10 KASIMDA 3 DESTAN
Ankara Devlet Opera ve Balesi de Devlet Sanatçısı Muammer Sunun bestelediği 'Üç Destan" adlı müzikli anlatıyı, 10 Kasımda Atatürkün anısına sahneye koyacak. Türk Ulusunun bağımsızlık mücadelesini ve bu yoldaki kahramanlığını anlatan eser, Sakarya ve Çanakkale Savaşları ile Büyük Taarruzu konu alıyor. Eserde anlatıcı olarak usta tiyatrocular Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter görev alacaklar. Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosunun sahne alacağı eser, Çanakkale, Sakarya ve Dumlupınar adında üç bölümden oluşuyor. 'Üç Destanö, 10 Kasım saat 20.00de Opera Sahnesinde izlenebilecek.
BEYAZ PERDEYE DE DAMGASINI VURDU
Öte yandan, Atatürk ölümünün 70. yılında, Can Dündar tarafından hazırlanan 'Mustafa" adlı belgeselle beyaz perdeye de damgasını vurdu.
'Mustafa", gösterime girdiği 29 Ekim tarihinden itibaren, yakaladığı yüksek seyirci sayısının yanı sıra tartışmaları da beraberinde getirdi. Atatürkün askeri ve siyasi yönlerini resmi dilin dışına çıkararak insani yönleriyle pekiştiren 'Mustafa" filmini daha ilk haftada 642 bin 956 kişi izledi.