Aşırı sağcılar 2023’te göçü bahane edip sokağa çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağcılar 2023’te göçü bahane edip sokağa çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2022 11:32

Almanya’da koronavirüs salgını tedbirleri ve ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte patlak veren enerji krizini bahane ederek sokakalara dökülen aşırı sağcılar, yeni yılda göç ve göçmenleri gerekçe göstererek harekete geçecek. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Dairesi, yeni yılın başında göçmenlik konusunun sağ yelpazedeki protestoları harekete geçirmek için yeniden önem kazanacağını açıkladı. Hazırlanan rapora göre, yüksek enerji fiyatlarına ve federal hükümetin kriz politikasına karşı yapılan protestolar yılın son haftalarında azaldı.

Haberin Devamı

FEDERAL Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Haldenwang, enerji krizi nedeniyle pek çok kişinin öngördüğü sonbahar ve kış aylarındaki aşırı sağcı protesto senaryolarının gerçekleşeceğini düşünmediğini söyledi. Haldenwang, ‘mevcut protestoların daha ziyade ılık bir esinti’ olduğunu ve bunun da daha çok Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde görüldüğünü kaydetti. Haldenwang, bu iki eyalette üstelik katılımcı sayısının azaldığına dikkati çekti. Eylül ve ekim aylarının ilk yarısında ise durum farklı görünüyordu. Gösterilerde toplanan binlerce katılımcıdan bazıları Rusya’nın yaptırımlarını ve Ukrayna’ya silah sevkiyatını protesto etti. Hem Sol Parti hem de AfD, yüksek enerji ve gıda fiyatlarına tepki olarak ‘sıcak sonbahar’ adlı protesto çağrısında bulunmuştu. Bu çağrı en çok Doğu Almanya’da yankı buldu. AfD tarafından ekim ayında Berlin’de düzenlenen bir mitinge yaklaşık 10 bin kişi katılmıştı.

Haberin Devamı

HEDEF SİYASİ SİSTEM
2021 yılında Anayasayı Koruma Dairesi, ‘anayasanın korunmasıyla ilgili olarak devletin gayrimeşrulaştırılması’ şeklinde yeni bir olgu alanı tanımlamıştı. İstihbarat Başkanı Haldenwang, tüm bu grupların ortak paydasının ‘bu siyasi sistemin üstesinden gelme hedefi’ olduğunu söyledi. Protestolar için kullanılan konular, o anda neyin işe yaradığına bağlı olarak açıkça ‘zevke göre değiştirilir’lik gösteriyor. Haldenwang, şu anda göç konusunun giderek önem kazandığını söyledi. Bu yılın ilk 11 ayında yaklaşık 190 bin kişi Almanya’ya ilk kez iltica başvurusunda bulundu. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 43’lük bir artış anlamına geliyor. Rusya’nın başlattığı savaşın bir sonucu olarak 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’dan yaklaşık 1 milyon mülteci kabul edildi ve bazı belediyelerde barınma sıkıntısı yaşanıyor. Göç konusu, federal hükümetin bazı reform projeleriyle de daha sık bir şekilde gündeme gelmeye başladı.

 

BAKMADAN GEÇME!