Aşırı sağa karşı Almanya ayakta

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağa karşı Almanya ayakta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2008 09:59

Almanya'da neonazilerin Passau kenti Emniyet Müdürü'ne bıçaklı saldırı düzenlemesi Alman kamuoyunu ayağa kaldırdı. Olay aşırı sağcı NPD partisinin yasaklanması taleplerini yeniden gündeme taşıdı. Gözaltına alınan iki dazlak, sorgudan sonra serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Passau kenti Emniyet Müdürü Alois Mannichl’in cumartesi akşamı neonaziler tarafından bıçaklı saldırıya uğraması Alman kamuoyunu şoke etti. Almanya’da politikacılar aşırı sağcı NPD partisinin kapatılması gerektiği tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Polis Sendikası (GdP) Başkanı Freiberg, emniyet müdürüne bıçaklı saldırının neonazi hareketinde yeni bir dönemin habercisi olduğu uyarısında bulundu. Kentte saldırıyı protesto etmek için 300 kişi sokağa döküldü. Gösteriye Passau Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Dupper de katıldı. Dupper, 'Bu saldırı hepimizi hedef alıyor' dedi.

Ceza artırılsın

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) bir toplantı yaparak, devletin tüm gücüyle neonazilerin üzerine gitmesi gerektiğini vurguladı. Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Federal Meclis İçişleri Komisyon Başkanı Sebastian Edathy (SPD), NPD’nin yasaklanması talebine soğuk bakmayacakları mesajını verdi. Edathy aşırı sağcı saldırılar için cezaların ağırlaştırılmasını ve NPD’nin yasaklanmasını talep etti.

Kampanya yapalım

Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth da, saldırının Bavyera’da aşırı sağın çok tehlikeli bir boyut kazandığının açık kanıtı olduğunu vurguladı. Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Günther Oettinger ise NPD’yi yasaklama talebine karşı çıktı, NPD’nin yasaklarla değil, kampanyalarla halkın önünde dışlanmasına ağırlık verilmesini istedi.

Şüpheliler serbest

Passau Emniyet Müdürü Alois Mannichl'i bıçakla ağır yaralayan saldırganları yakalamak için kurulan 20 kişilik özel ekip 2 kişiyi şüphe üzerine gözaltına aldı. Şüphelilere yapılan DNA testi ile olay yerindeki izler birbirini tutmadı. Ayrıca Emniyet Müdürü Mannichl de fotoğrafları gösterilen iki şüpheliyi tanımadı. Gözaltına alınan iki kişi bunun üzerine serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten başsavcı Helmut Walch, suç aleti bıçağın emniyet müdürüne ait olduğu ve evinin bahçe tarafındaki camın pervazında bulunduğunu açıkladı.

Passau Polisi, emniyet müdürüne saldıranların neonaziler olduğuna kesin gözüyle bakıyor. Saldırganın Emniyet Müdürüne bıçağı saplarken söylediği 'Milliyetçi direnişten selam getirdim. Seni pis polis domuzu. Artık ölen yandaşlarımızın mezarında tepinemeyeceksin' sözlerinin bunun açık kanıtı olduğu belirtildi.

Mezarda gamalı hacı çıkarmıştı

Passau Emniyet Müdürü Mannichl, Passau’da geçtiğimiz temmuz ayında gömülen eski bir nazinin mezarına NPD yöneticisi Thomas Wulff’un gamalı haç ve nazi bayrakları koydurduğu haberi üzerine mezarı açtırmış, mezara konulan bayrak ve gamalı hacı çıkararak, NPD yöneticileri hakkında soruşturma açmıştı. Bunun üzerine neonaziler, Emniyet Müdürü Mannichl’in açık adresini yayınlayarak, hedef göstermişlerdi. Passau Emniyet Müdürü Mannichl’in cumartesi akşamı evinin kapı zilini çalan 1.90 boyunda, dazlak kafalı saldırgan, kapıyı açan emniyet müdürüne bıçağı göğsüne saplamıştı. Emniyet müdürü bıçak darbesiyle yere yıkılırken, saldırgan arabada bekleyen bir kişiyle olay yerinden kaçmıştı. Emniyet Müdürü Mannichl hemen ameliyata alınmış ve kıl payı ölmekten kurtarılmıştı. Emniyet Müdürünün ailesi ise koruma altına alındı.

Destek yürüyüşü

Bir dazlağın saldırısı sonucu ağır yaralanan Passau Emniyet Müdüre destek için üniversiteleler tarafından bir yürüyüşü düzenlendi. Aralarında Passau Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Dupper'in de bulunduğu yaklaşık 300 kişi yürüyüş yaptı ve Rezidenz Meydanı'nda "Aşırı sağcı şiddete yer yok" sloganıyla yapılan mitinge katıldı. Başkan Dupper, burada yaptığı konuşmada, "Emniyet Müdürü Alois Mannichl'e düzenlenen saldırı, hepimize düzenlenmiştir" diyerek saldırıyı kınadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!