Aşırı sağ şiddet artıyor

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağ şiddet artıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2022 15:02

Almanya’da geçen yıl siyasi içerikli suçlarda artış gözlendi. 2021 istihbarat raporuna göre, yabancı menşeli aşırı sağcı örgütler Almanya’da çok sayıda temsilcilik açtı, şiddete meyilli aşırı sağcı sayısı arttı. PKK terör örgütü ise 16.7 milyon euro ile rekor düzeyde bağış topladı. 

Haberin Devamı

ALMANYA’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı, 2021 yılı istatistiklerini açıkladı. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, Berlin’de düzenledikleri toplantıda 2021 yılı raporunu tanıttı. İçişleri Bakanı Faeser, rapora yazdığı ön sözünde aşırı sağın Almanya’da demokratik düzen için en büyük tehdit olduğu yönündeki görüşünü yineledi. Rapora göre, 2021 yılında 55 bin 48 siyasi içerikli suç kayıtlara geçti. Bunun 13 bin 382’si propaganda suçu olurken, 3 bin 889’u da siyasi içerikli şiddet eylemi olarak tespit edildi. 2020 yılında ise 44 bin 692 siyasi suç işlenmişti. Raporda, Almanya’daki aşırı sağcı ideolojideki bir gelişmeye dikkat çekildi. Özellikle gençleri etkileyebilmek için bir ‘zafer-istila propagandası’ yapıldığı belirtilirken, siyasilere, azınlıklara ve alt yapı tesislerine yönelik saldırı ve suikastların propagandasının arttığı belirtildi. Buradaki amacın ise ‘iç savaş’ türü bir ayaklanma olduğu belirtildi. Almanya’da ‘Atomwaffen Division Deutschland’ veya ‘Feuerkrieg Division Deutschland’ gibi aşırı sağcı yabancı örgütlerin de çok sayıda temsilcilik açtığı belirtildi. Bu tür örgütlerin en az bir üyesinin, bir camiye veya sinagoga somut saldırı planladığı kaydedildi.

Aşırı sağ şiddet artıyor
13 BİN 500’Ü ŞİDDETE MEYİLLİ
Potansiyel saldırganların radikalleşmeleri ise daha çok internet ve cep telefonlarındaki sohbet programları üzerinden gerçekleşiyor. Rapora göre, aralarında binlerce üyenin bulunduğu sohbet gruplarında işkence, ölüm tehdidi ve öldürme fantezileri günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Bu gruplar içinde gerçek anlamda saldırı planlayanları tespit etmenin güvenlik birimleri için daha da zorlaştığına dikkat çekildi. Rapora göre, Almanya’da 33 bin 900 aşırı sağcı bulunuyor ve bunun yaklaşık 13 bin 500’ü şiddete meyilli. Bu kişilerin, istatistikler tutulmaya başladığından bu yana en yüksek seviyeye çıktığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

PKK MEDYAYI KULLANIYOR
Terör örgütü PKK da istihbarat raporunda yer aldı. PKK’nın Almanya’da 2021 yılında 16.7 milyon euroyla rekor düzeyde para topladığı belirtildi. Avrupa’da toplanan paralarla birlikte bu rakamın 30 milyon euroyu aştığı kaydedildi. Terör örgütünün en önemli faaliyet alanlarından biri de Almanya ve Avrupa’dan militan toplamak. İstihbarat raporuna göre 2013 yılından bu yana Almanya’dan 295 militan toplandı. Bunların 30’unun operasyonlarda etkisiz hale getirildiği ve 150’sinin geri döndüğü belirtildi. PKK’nın Almanya’daki faaliyetlerinde propaganda amacıyla medyayı kullandığına da dikkat çekildi. Norveç merkezli Sterk TV, Frankfurt yakınlarındaki Neu Isenburg merkezli Türkçe ve Kürtçe yayınlanan Yeni Özgür Politika ile Fırat Haber Ajansı’nın faaliyetlerine dikkat çekildi. Raporda, PKK’nın üye sayısı ve etki alanı bakımından Almanya’daki en gülcü yabancı aşırı örgüt olduğu belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!