Asgari ücret tartışmaları yeniden alevlendi!

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret tartışmaları yeniden alevlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2024 09:57

Almanya’da asgari ücretin artırılmasıyla ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, Avrupa Birliği’nin Asgari Ücret Yönergesi’ne dikkat çekerek, 2026’dan itibaren asgari ücretin 15 Euro’ya yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

HEIL, Asgari Ücret Komisyonu’na yazdığı mektupta, Avrupa Asgari Ücret Yönergesi’ndeki yüzde 60’lık medyan gelir oranının dikkate alınmasını talep etti. Almanya Sendikalar Birliği’nin (DGB) hesaplamalarına göre, bu oran saatte 15.27 Euro’ya denk geliyor. Bakan Heil, bu artışın yaklaşık 6 milyon kişiyi etkileyeceğini ve çalışanların tam zamanlı işlerinden geçinebilmesinin adil bir hak olduğunu vurguladı. Ayrıca, artan ücretlerin satın alma gücünü artırarak ekonomiye de olumlu etkiler yapacağını belirtti. Ancak, Asgari Ücret Komisyonu’nun bağımsız olduğunu ve kendi kararlarını verdiğini hatırlatan Çalışma Bakanı, AB yönergesine uygun hareket etme zorunluluğunun da altını çizdi.

Asgari ücret tartışmaları yeniden alevlendi
‘KOBİ’LERİN REKABET GÜCÜNÜ DAHA DA ZAYIFLATACAK’
Asgari ücrette 2026 sonrası için yapılacak artış henüz kesinleşmedi. Komisyonun bu kararı, 2025 ortalarına kadar vermesi bekleniyor. Alman Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Yasmin Fahimi, Bakan Heil’in yorumlarını memnuniyetle karşıladı. Almanya’nın yoksulluğa dayanıklı bir asgari ücreti olduğunu belirten Fahimi, “Bu nedenle Çalışma Bakanı’nın Brüksel’den gelen bu talebi dikkate alması son derece mantıklı” dedi. Öte yandan FDP, Heil’in talebini eleştirdi ve ‘asgari ücretle ilgili bir tartışmadan çıkar sağlamak’ istemekle suçladı. FDP milletvekili Carl-Julius Cronenberg, “Heil’in önerisi Almanya’yı bir iş merkezi olarak ve KOBİ’lerin rekabet gücünü daha da zayıflatacaktır” dedi. Almanya’nın halihazırda AB asgari ücret direktifinin gerekliliklerini yerine getirdiğini söyleyen Cronenberg, bu nedenle parlamento grubunun Heil’in girişimini desteklemeyeceğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!