Artık uyandık

Güncelleme Tarihi:

Artık uyandık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2009 12:20

Köln'de Cem Almanya Alevi Federasyonu tarafından düzenlenen Avrupa İnanç Önderleri Toplantısı'nda konuşan Köln Din Hizmetleri Ataşesi Hasan Çınar, "Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Ama artık uyandık, bu oyunlara gelmeyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'den katılan Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu da Alevilerin Türkiye'ye ve Atatürk ilkelerine bağlı bir topluluk olduğunu belirterek, yeniden yapılandırılmış bir Diyanet'te temsil edilmek istendiklerini söyledi.

Almanya'nın Köln kentinde Cem Almanya Alevi Federasyonu tarafından düzenlenen Avrupa İnanç Önderleri Toplantısı'nda konuşan Köln Din Hizmetleri Ataşesi Hasan Çınar, "Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Ama artık uyandık, bu oyunlara gelmeyeceğiz" dedi.

Avrupa ülkelerinden yaklaşık 200 dinleyicinin katıldığı etkinlikte sözleri sık sık alkışlarla kesilen Ataşe Çınar, Ehlibeyt sevgisinin önemine dikkati çekerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

"Geçtiğimiz Muharrem ayında Diyanet İşleri Başkanlığımız aracılığıyla Türkiye'mizden dedeler geldi. Ben bizzat Köln'de onları karşıladım ve kucaklaşıp sarıldık. Bu dini, sevgiyi, barışı beraberce yeryüzüne yayacağız dedik. Sen cemevinde, ben camide diğeri kilisede, havrada bunu yapacak. Yeryüzünden silahı değil barışı hakim kılmak için birlikte mesaj vereceğiz dedik. Muharrem ayı boyunca dedelerimiz çok güzel mesajlar verdiler."

BOZGUNA UĞRADILAR

Türkiye'de halkı birbirine düşürmek için çalışmalar yapıldığını vurgulayan Çınar şöyle konuştu:
"İstanbul'da 8-9 camiyi bombalayıp yaktılar. Bunları 'Aleviler yapıyor' diye yaymaya çalıştılar. Ama geçti artık. Artık insanlar bunu yutmuyor.

Diyanet İşleri Başkanımız çıktı dedi ki, 'Bizim Alevi kardeşlerimizden en ufak bir şüphemiz yoktur. Arada fitne tohumları vardır'. Cem Vakfı Başkanımız Prof. İzzettin Doğan da, 'Hayır bu yapılan yanlıştır. Fitne çıkarmayın, insanımızı birbirine vurdurmayın, Türkiye'mizin güzel insanları birbirimizi seveceğiz' dedi. O kundakçılar, fitneciler baktılar ki olmuyor, 'geçmişte yaptığımız gibi Alevi ve Sünnileri birbirine vurduramıyoruz', deyip, kenara çekildiler.

CAMİYE GİTMEYEN DİNDEN ÇIKMAZ

Alevleri dışlamanın kabul edilemez olduğunu belirten Çınar şunları söyledi:
"Camiye gelmeyenlerin Müslüman olmadığını söyleyenler hata yapıyor. Böyle birşeyi Müslüman söyleyebilir mi? Söylüyorsa yanlış yapıyor. Camiye girmeyene ben nasıl Müslüman değil derim. İnsan namaz kılmazsa, camiye gitmezse dinden çıkar mı hiç? Sen, ben Allah mıyız ki camiye gelemeyene 'sen kafirsin' diyebilelim."

Türkiye'den katılan Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu da Alevilerin Türkiye'ye ve Atatürk ilkelerine bağlı bir topluluk olduğunu belirterek, yeniden yapılandırılmış bir Diyanet'te temsil edilmek istendiklerini söyledi. Uğurlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Laiklik ilkesine dayalı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı yeniden yapılandırılmalı. Bu haliyle ben bu kurumun içinde yer almak istemem. Ancak özerk bir hale getiriler ve her kesimin kendini rahatça ifade etmesi sağlanırsa bu sorun çözülür. Dedelerin sosyal güvenceleri yok. Eğitimle ilgili sorunları var. Türkiye'de yüzlerce cemevi var. Ama dede olmadığı için kapıları kapalı. Diyanette beş bin dede olsa fena mı olur. Benim simit satan dedelerim var. Bu dedelerden nasıl verimli olmasını bekleriz."

KABUL ETSİNLER SORUN ÇÖZÜLÜR

Toplantıya katılan İslam Bilimcisi Mustafa Cemil Kılıç, Alevilikle sünni inancının arasındaki önemli farklıkılra bulunduğunu belirterek, "Alevilerin Hz. Muhammed'e, Hz. Ali'ye ve Kuran'a bakışları farklıdır. Onlardan anladıkları farklıdır. Bu farklılıklar kabul edilirse sorun çözülür. Alevileri camiye, namaza davet etmekten vazgeçerlerse bu sorun çözülür" dedi.

KİMLER KATILDI

Toplantıya milletvekili Lale Akgün, Köln Başkonsolosu Kemal Demirciler, Eğitim Ataşesi Uğur Acar, Cem AAF Dedeler Kurulu Başkanı Yusuf Garip, TGD Başkanı Kenan Kolat, AADD Bşkanı Dursun Atılgan, Hacı Bektaşi Cemevinden dede Niyazi Bozdoğan ile Avrupa ülkelerindeki Alevi temsilciler katıldı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!