Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Köln kentindeki Katharina-Henoth Karmaokulu'nda eğitim gören 146 Türk öğrenci, Avrupa Dil Yeterlilik Merkezi'nin (TELC) Türkçe yazılı ve sözlü dil yeterlilik sınavlarını başarıyla tamamlamalarının ardından okullarında düzenlenen bir törenle sertifikalarını aldılar. 55 öğrenci A2, 54 öğrenci B1 ve 37 öğrenci B2 sertifikası sahibi oldu.
Höhenberg semtindeki okulda yapılan ve Türkçe öğretmeni Hilal Günday'ın sunumunu üstlendiği törene Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Köln Belediyesi Eğitim Müdürü Agnes Klein, Köln Konsolos Yardımcısı Yonca Sunel, Köln Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Gregor Berghausen, TELC GmbH ARGE Sorumlusu Dr. Mustafa Çıkar, Katharina-Henoth Karmaokulu Müdürü Klaus Meyer-Babucke ve çok sayıda ziyaretçi katıldı.
Siz topluma hazırsınız
Müsteşar Zülfiye Kaykın törene hem eyalet hükümeti adına hem de TELC elçisi olarak katıldığını belirterek şunları söyledi: “Çokdilli olmak bir avantaj. Meslek hayatınızda fazladan bir dili konuşabiliyor olmanız önemli bir artı teşkil edecektir. Yanı sıra içinde yaşadığımız çokkültürlü toplumda da bu unsur gittikçe önem kazanıyor. Bunu bu sertifika ile ispat edebilmeniz de önemli. Bu belge sizin meslek hayatında yetersiz olan günlük konuşulan Türkçe'den ziyade ihtiyaç duyulan bürokrasi diline de hakim olduğunuzu gösteriyor. Bir dili sokakta konuşulduğu gibi konuşabilmek bir katma değer kazandırmıyor.
Bu da sadece Türkçe için değil, tüm diller için geçerli. Ancak yaşadığınız ülkenin diline ileri seviyede hakim olursanız, o ülkede hem ekonomik hem de sosyolojik açıdan rahat bir şekilde yaşayabilirsiniz. Ayrıca siz gençlerden 30 veya 40 yıl önce Almanca öğrenmek zorunda kalan büyüklerinizin yaşadığı zorlukları hatırlatmak isterim. Onlar Almancayı topluma katılabilmek için öğrendiler, siz ise şimdiden topluma hazır birer bireylersiniz.”
İkidillilik bir ödül
Köln Belediyesi Eğitim Müdürü Agnes Klein da TELC sınavını başarıyla tamamlayan Türk öğrencilerini kutlayarak, “İkidillilik hem mesleki hem de özel hayat açısından bir ödül. Katharina-Henoth Karmaokulu'na öğrencilerine sunduğu geniş Türkçe dersleri programından dolayı da teşekkür ederim. Okullar, göçmen kökenli öğrencilerin anadillerini unutmamaları için ailelerin yanı sıra önemli birer kurum. Yanı sıra bu okulda Türk olmayan öğrencilerin de Türkçe derslerine katılabilmesi bir örnektir. Köln Belediyesi bu sertifikaya ve okula önem verdiğini hatırlatmak isterim” dedi.
İkidillilk bir meziyet
Köln Konsolos Yardımcısı Yonca Sunel de bundan 20 yıl önce çocukların Almanca öğrenmeleri için anaokullarına götürülmeleri için bu tarz toplantıların yapıldığını hatırlatarak, “Çocuklarımıza Almanca öğretmek telaşıyla anadilleri olan Türkçe'yi ihmal ettik. İkidilliğin bir meziyet olduğunu göz ardı ettik. Bugün burada sertifikalarını teslim alan öğrencilerin velilerine evlatlarının Türkçe öğrenmelerine önem verdikleri için teşekkür ederim. Siz gençler gelecekte aslında gelecekte bizim gibi birer diplomat ve kültür elçileri olacaksınız. Bu yüzden sizlere hem okulda hem de özel hayatınızda Türkçe'yi bırakmamanızı tavsiye ediyorum. Velilerinizden size Türkçe kitaplar almalarını isteyin ve onları bol bol okuyun” diye konuştu.
Sertifika sizin ayrıcalığınız
IHK Genel Müdürü Gregor Berghausen ise öğrencilere aldıkları sertifikaları iyi saklamalarını hatırlatarak, “Almanya bir evrak ülkesi. Bu demektir ki kağıt üstünde ispat edebildiğiniz kadar görülürsünüz. Gelecekte yapacağınız iş başvurularında bu sertifika sizin ayrıcalığınız olacak ve önemli bir avantaj teşkil edecek. Bu sertifika sizlerin sadece dil açısından yeterli olduğunuzu değil kültür açısından da yeterli olduğunuzu gösteriyor. Çünkü kendi dilini bilen kendi kültürünü de bilir. İki kültür arasında hareket edebilen insanlar, diğerlerine göre daha avantajlıdır. Hepinize gelecekteki meslek hayatınızda başarılar dilerim.