Arı: “Çift dilli çocuk yuvaları açılmalı”

Güncelleme Tarihi:

Arı: “Çift dilli çocuk yuvaları açılmalı”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2012 14:37

ALMANYA'nın Baden Württemberg Eyaleti'nde Türk velileri çocuk yuvalarının önemi konusunda bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantı Stuttgart Pragschule’de yapıldı.

Haberin Devamı

Stuttgart Başkonsolosu Türker Arı, Türkçe-Almanca eğitim verecek anaokulları açılması gerektiğini söyledi. Bu konuda Konuyu Baden-Württemberg Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini de belirten Türker Arı şöyle konuştu:

“Diğer eyelatlerde Türkçe ve Almanca, iki dilli eğitim veren çocuk yuvaları var. Baden-Württemberg Eğitim Bakanlığı bu düşüncemize sıcak bakıyor. Yasal olarak bir engel yok. Dernekler veya kişiler talep göstererek çift dilde eğitim veren çocuk yuvası açabilir.”

DİL EĞİTİMİ ERKEN BAŞLAMALI
Anaokul eğitiminin önemini Türk velilere tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Türker Arı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eğitim geleceğin temelidir. Bireyin verimliliği, yetkinliği, sorunlarla başa çıkmaları için olanak sağlayan önemli bir kaynak olup eşit fırsat ve adalet sağlar. Çocuk gelişiminde erken yaşta başlayan eğitim çocuğun çevresini algılaması, öğrenmesi ve deneyim kazanmasında önemlidir. Eğitim sadece okuma, yazma ve hesaplama değildir. Özellikle dil eğitim kabiliyeti çocuklarda çok erken yaşta en yüksek seviyededir. Bun nedenle çocukların anaokuluna gitmeleri, yuvaların imkan ve programlarından yararlanmaları şart. Türkçe ve Almanca eğitim verilen yuvalar açılmalıdır.“

ÇOCUĞUNUZDAN BU ŞANSI ESİRGEMEYİN
Baden-Württemberg Eyaleti Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Dr. Frank Mentrup ise konuşmasında insanların öğrenme yeteneklerinin sınırsız olduğunu belirterek, insan eğitiminin en önemli döneminin ilk yıllar olduğunu söyledi.

Çocuklara doğumdan itibaren çevresini tanıma, kendi deneyimlerini edinme şansı verilmesi gerektiğini bildiren Dr. Mentrup, “Çocuklar yuvada farklı insanlarla biraraya gelir. Yaşamı renklenir. Deneyim edinir. Yuvalardaki eğitim olanaklarını kullanır. Çocuklardan bu önemli gelişme dönemi esirgenmemelidir. Yuvalar çocukların küçük yaşta gelişimini destekleyecek ortamı sunmaktadır. Çocuk en geç 3 yaşında yuvaya gitmelidir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!