Arap Birliği Türkiye'yı içine alıyor

Güncelleme Tarihi:

Arap Birliği Türkiyeyı içine alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 16:28

İran'la doğrudan diyalog kurmayı hedefleyen Arap Birliği, Türkiye ve İran'ı da kapsayan bölgesel bir forum kurulmasını önerecek.

Haberin Devamı

Associated Press haber ajansına konuşan Arap diplomatik kaynakları, 22 üyeli birliğin genel sekreteri Amr Musa'nın, bölgede artan etkisi ve nükleer faaliyetleriyle ilgili endişeler konusunda İran ile doğrudan ilişki kurmak istediğini ifade etti.

Arap diplomatlar, Musa'nın, İran'a ilişkin önerisini, Libya'nın Sirte kentinde Cumartesi günü başlayacak iki günlük Arap Birliği zirvesinde sunacağını söylediler.

Diplomatik kaynaklara göre, Musa'nın önerisi, bölgesel işbirliği ve anlaşmazlıkların çözümü için oluşturulacak, İran ve Türkiye'nin dahil olacağı bir forum şeklinde olacak.

Aralarında ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in de bulunduğu üst düzey Amerikan yetkililer geçtiğimiz ay bölgeye düzenledikleri ziyaretlerde Arap müttefiklerini, Tahran'a yönelik ekonomik yaptırımları sertleştirmeye çağırmış ve nükleer faaliyetlerini sürdüren İran üzerindeki baskıyı artırmaya çalışmıştı.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'NİN KATILIMIYLA İRAN DENGELENECEK"

Musa'nın bu konuda hazırladığı belgeyi gören diplomatlardan biri, Genel Sekreter'in, Türkiye'nin de bu plana dahil edilmesiyle Şii İran'a karşı güçlü bir denge oluşturmayı umduğunu ifade etti.

Amr Musa'nın liderlerden, "İran'ın, sınırlarının dışındaki militan örgütlere destek dahil, bölgenin işlerine karıştığı" yönündeki görüşler ve bunun Araplar arasında yol açtığı "endişeler" ile ilgili olarak Tahran yönetimi ile doğrudan görüşmeler için yetki isteyeceği de belirtildi.

Musa'nın yardımcılarından Hişam Yusuf da Amr Musa'nın zirvede bu önerileri sunacağını doğruladı.

Liderlerin, zirvede, İran ve Orta Doğu barış çabaları gibi çeşitli bölgesel konuları ele alması bekleniyor.

Musa'nın, geçmişte İran'la yakın ilişkilere karşı olan Mısır ve Suudi Arabistan'la bu görüşlerini paylaşıp paylaşmadığı ise bilinmiyor. Mısır ve Suudi Arabistan'la birlikte ABD müttefiki bazı Sünni Arap ülkeleri İran'ın Orta Doğu'da artan gücünden endişe ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!