Arap Baharı'nı övdü

Güncelleme Tarihi:

Arap Baharını övdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2011 13:58

Başbakan Erdoğan, Arap Baharı'nın bölgede demokrasiye geçiş yönünde bir ivme yarattığını söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Arap dünyası ile köklü, kültürel, tarihsel, sosyal ve dini bağları bulunan Türkiye’nin, Arap ülkeleri ile ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmeye büyük önem atfettiğini belirterek Arap dünyası ile ticari ve ekonomik ilişkilerde son yıllarda ikili ve çok taraflı platformlarda pek çok aşama katledildiğini anımsattı. Başbakan Erdoğan, Arap Baharının bölgede demokrasiye geçiş yönünde bir ivme yarattığını söyledi.

Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaretin son yıllardaki artışının sevindirici ve umut verici olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin 2004 yılında Arap ülkeleri ile arasındaki ticaret hacmi sadece 13 milyar dolar olduğu halde 2010 yılında 33,5 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı. Erdoğan, şöyle dedi:

"Son yıllarda ticaretin yanı sıra karşılıklı yatırımlar alanında da sevindirici gelişmeler yaşadık. Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika ülkelerinin Türkiye’deki toplam doğrudan yatırımları son altı yılda 14 milyar dolara ulaşmıştır. Biz Arap ülkelerinden daha fazla iş adamını, eşsiz coğrafi konumu ile büyük fırsatlar sunarak bölge ve dünya pazarlarına açılan kapı görevi gören Türkiye’de yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye, İstanbul’dan dört saatlik uçuş ile 50 ülkeye ve dünya nüfusunun dörtte birine ulaşabilen, uluslararası piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen istikrarlı makroekonomik ortamını koruyan bir ülkedir. Türk girişimciler de birçok alanda Arap ülkelerindeki faaliyetlerini yoğunlaştırmışlardır. Bugüne kadar tüm dünyada 80’den fazla ülkede 200 milyar dolarlık proje taahhüt eden Türk inşaat firmaları Arap ülkelerinde de altyapı projelerinde daha büyük bir paya sahip olmak istemektedir."

Türkiye’nin Arap ülkeleri ile bir serbest ticaret bölgesi oluşturmayı amaçladığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin zaten halihazırda pek çok Arap ülkesinin yanı sıra Filistin ile de Serbest Ticaret Anlaşması bulunduğunu, ayrıca Lübnan, Libya ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile benzer anlaşmaların müzakere edildiğini ve bunları en kısa sürede sonuçlandırmak istediklerini kaydetti.

Diğer taraftan Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Suriye ve Tunus ile vize muafiyeti anlaşmaları imzalandığını, malların ve kişilerin serbest dolaşımı için bu bölgedeki diğer ülkelerle de benzer anlaşmalar yaparak serbest ticaret ve vizesiz bölge alanını genişletmek istediklerini ifade eden Erdoğan, "Türkiye komşusu olan ülkelerin yanı sıra Arap coğrafyasındaki ülkelerle de Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmalarının kurulmasına önem atfetmektedir. Bunun bölgesel işbirliğine ve ekonomik bütünleşmeye katkısı olduğuna inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

’Arap Baharı’nın bölgede demokrasiye geçiş yönünde bir ivme yarattığını, bu gelişmelerin hakimiyetin millete ait olduğu anlayışının da giderek yerleştiğinin göstergesi olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları ifade etti:

"Güvenlik ve özgürlük arasında denge kurmanın ana siyasi hedef olması gerektiğini düşünüyorum. Şiddetten her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalı, bölgedeki her ülkenin toprak bütünlüğü korunmalı ve bu ilkeye saygı duyulmalıdır. Bizler, bu sürecin mezhepsel, etnik ya da ideolojik eğilimler tarafından yönlendirilmesine izin vermemeliyiz. Önümüzdeki başlıca hedef, kitlelerin talep ve hareketlerini demokratik ve kurumsal siyasete dönüştürmek olmalıdır. Küreselleşen dünyada bölgesel işbirliklerinin önemi göz önüne alındığında, Kuzey Afrika’dan Güneybatı Asya’ya kadar geniş ve farklı coğrafyalarda yer alan 22 ülkeden oluşan Arap Birliği ile her alanda yapılacak işbirliğinin hem Türkiye hem de birlik üyesi ülkeler açısından önemli fırsatlar doğuracağı aşikardır. Bu anlayışla, ilk kez ülkemizde gerçekleştirilmekte olan Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferası'nın somut ortak sanayi projelerinin hayata geçirilmesi için önemli bir platform haline gelmesini ümit ediyor ve Konferansın başarılı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!