BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2016 10:35
Yurtdışında ikamet eden, ancak bir yılın çoğunluğunu Türkiye’de geçiren emekliler, araçla Türkiye gümrüğünde büyük sorun yaşıyor. Bir yılda 185 gün yurtdışında kalmamış olanlar, araçla giriş yapamıyor. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın izin mevsimi yaklaşırken önemli uyarılarda bulundu.
Trakya Gümrük ve Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, geçen sene bu tür sorunların yaşanmadığını, ancak online sistemine geçtikten sonra artık doğrudan pasaport kayıtlarını gördüklerini söyledi.
Yabancı plakalı araçlara verilen Türkiye’de iki yıl kalma hakkının yanlış anlaşıldığını belirten Yalçın, bunu nedenini şöyle anlattı:
“Sistem artık online çalışıyor. Direk pasaport kayıtlarını görüyor. Mevzuatta değişiklik yok. Sadece aracı Türkiye’de tutma süresi 24 aya çıktı. Ama gümrükten geri çevirmelerin sebebi 24 ay değil. Düzenlemenin şöyle bir etkisi var.
İnsanlar 24 ayı yanlış anlıyorlar. Şöyle düşünüyorlar: ‘Benim 24 ay hakkım var. İstediğim kadar Türkiye’ye girip çıkarım. Nasıl olsa aracı toplam 24 ay Türkiye’de tutma hakkım var...’ Ama öyle değil. Türkiye’de örneğin aracıyla 7 ay kaldıktan sonra, aracıyla beraber tekrar yurtdışına çıkan biri, yurtdışında 185 gün kalmadan bir daha arabayla girme hakkını kaybetmiş oluyor. Çünkü genel kural Türkiye’ye arabayla girmek için son bir yılda 185 gün yurtdışında kalma şartı var. Bu kural zaten hep vardı ve değişmedi. Buradaki yanlış anlaşılma şu. 24 aya çıkarılınca, 185 gün yurtdışında kalma şartını kalktı gibi bir yanlış anlama var.”
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın
ÖZELLİKLE EMEKLİLER “Aslında yurtdışında çalışan insanların bir sorunu yok. Çünkü onlar Türkiye’de fazla kalmıyorlar. Sorun Türkiye’de arabalı ya da arabasız altı aydan uzun kalanlarda yaşanıyor. Yurtdışında çalışan bir insan zaten Türkiye’de altı ay kalamaz. En çok bir ay tatile gelip gider. Onların endişeleneceği bir şey yok. Arada Türkiye’ye birkaç günlüğüne gelip gitmeleri, etkilemez. Türkiye’ye isterse yüz kere girip çıksın, önemli değil. Burada önemli olan süre. Yani kişi 365 günün çoğunluğunu toplam olarak nerede yaşadı? Yurtdışında mı, Türkiye’de mi?
Çoğunluğunu yurtdışında yaşadıysa, bir sorun yok. Türkiye’den son çıkış yaptığı tarihten geriye doğru bakıldığında, bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kaldıysa, hiçbir sorun yok. Aracıyla giriş yapar. Ama kalmadıysa, giriş yapamaz.”
UÇAKLA DA GELSE... “Sorun daha çok emeklilerde veya serbest çalışanlarda yaşanıyor. Bunlar zamanın çoğunluğunu Türkiye’de geçiriyor. Antalya’da yazlığı var. Veya memlekette evi var, orda kalıyor. Uçakla gelip gidiyor. Uçakla Türkiye’ye gelince, Türkiye’de geçirdiği sürelerin sayılmadığını zannediyor. Uçakla da gelse, Türkiye’de toplam olarak 365 gün içinde altı aydan fazla kaldıysa, yurtdışından araba getirme hakkını kaybediyor.”
HESAP MAKİNESİ “Vatandaşın Türkiye’de bir yılda ne kadar süre kaldığını hesaplaması için internet sayfamıza bir hesap makinesi koyacağız. Herkes Türkiye’ye giriş çıkış yaptığı tarihleri girerek, toplam kaç gün Türkiye’de kaldığını hesaplayacak. Ama bu tarihleri bilmeleri ve doğru girmeleri gerekir.”